Πέρασε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022 – 158 «υπέρ» και 142 «κατά»

Καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από σκληρό «ρόκ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής με 158 «υπέρ» έναντι 142 «κατά».

Η ψηφοφορία συνοδεύθηκε από ακραία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει πως οι επιδόσεις της εθνικής οικονομίας πρέπει να χρεωθούν και στην πολιτική σταθερότητα που έχει επικρατήσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια και τον Αλέξη Τσίπρα να απαιτεί παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, παρόλο που παραδοσιακά λαμβάνουν την στήριξη της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός στηλιτεύοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Σε αυτή τη συγκυρία και έχοντας κληρονομήσει Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες επι 10 χρόνια δεν είχαν επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά μια παράδοση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που λέει ότι παρα τις διαφωνίες μας πάντα η αντιπολίτευση ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ότι ενώνει. Ας είναι! Το Εθνικό μέτωπο κ. Τσίπρα συγκροτείται έστω και χωρίς την δική σας συμμετοχή».

Νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια

Τρία νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες απέναντι στην ολετήρα της ενεργειακής ακρίβειας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Πρόκειται για:

  1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο.
  2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς δυσικού αερίου κατά 40% για το Δεκέμβριο.
  3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Στο ίδιο πλαίσιο, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε πέντε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής στο τέλος Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Επεισόδιο στη Βουλή με την απάντηση Γεραπετρίτη στο «παραιτηθείτε» του Τσίπρα (vid)