Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι εντάσσονται στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι εντάσσονται στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, με σωρευτική αύξηση ύψους +61,2% από την έναρξη της εφαρμογής έως το τέλος του 2023.

Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις απο διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων τράπεζων, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικών εταιριών και ΔΕΚΟ, εφαρμόζουν πλήρως την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ενώ η εφαρμογή έχει επεκταθεί σε πιλοτική φάση στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού.

Έτσι, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα για την καταγραφή του χρόνου παρουσίας τους στην εργασία τους, με στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι συνεχής, με σκοπό την ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή του μέτρου και την επίλυση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς διασφαλίζεται η καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχείς ελέγχους για την πιστή εφαρμογή του μέτρου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει ότι στόχος του μέτρου είναι η προστασία των εργαζομένων και η προώθηση των διαφανών εργασιακών σχέσεων.

«Σκοπός μας είναι να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους κλάδους και, συνεπώς, όλους τους εργαζόμενους» τονίζει η υπουργός.

©

Loading

Play