Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικότητα παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Η ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει τη σταθερότητά της μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές αναταραχές και σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους στις μεγάλες οικονομίες, όπως αυτή της Ευρώπης. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, ανέφερε τα παραπάνω στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2025.
Φέτος, αναμένεται να κλείσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,2% συγκριτικά με μόλις 0,8% στην ευρωζώνη. Πέρυσι, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 2,3% σε σύγκριση με 0,4% στην ευρωζώνη. Εν όψει των μελλοντικών προβλέψεων, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ξανά με ρυθμό 2,3% το 2025, έναντι 1,3% στην ευρωζώνη. Η πραγματική ανάπτυξη, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, είναι συνεχώς πολλαπλάσια αυτής της ευρωζώνης.
Ο κ. Πετραλιάς τόνισε ότι η αναβάθμιση της χώρας από τη Scope σε δύο σκαλοπάτια πάνω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας υποδηλώνει την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί. Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σαρωτικές αλλαγές από το 2019, με τη χώρα να μεταβαίνει από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να προχωρά σε 72 μειώσεις φόρων.
Αναφερόμενος στους στόχους του φετινού προϋπολογισμού, ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε τη σημασία της αύξησης των μισθών ώστε να ξεπερνούν τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία επενδύσεων είναι η μόνη οδός για να επιτευχθούν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.
Σημαντικές βελτιώσεις αναμένονται και στον τομέα των κοινωνικών ανισοτήτων, με μείωση του ποσοστού φτώχειας και των ατόμων σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο κ. Πετραλιάς κλείνοντας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα υπεύθυνης διαχείρισης ώστε η χώρα να μην ξαναμπεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, επισημαίνοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών πλαισίων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr