Πέτρος Λεκάκης: «Η διοίκηση Ζέρβα μετατρέπει τις μακέτες σε έργα στη Θεσσαλονίκη»

Στην politic μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, και όπως τόνισε και ο ίδιος, οι παρεμβάσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο της διοίκησης Ζέρβα ήταν σημαντικές, ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμη και τις δυνατότητές της. «Μέσα στην επόμενη πενταετία, θα δούμε μεγάλα έργα από το δυτικό άκρο μέχρι το ανατολικό, τα οποία θα μεταμορφώσουν τη πόλη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στην Έλενα Ιατρίδου

«Το πρόσημο της διοίκησης Ζέρβα είναι θετικό», τονίζει στη συνέντευξη ο κ. Λεκάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο φως, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η καθαριότητα δεν είναι το πρώτο πρόβλημα του δήμου για τους δημότες. «Αυτό συνέβη γιατί έγινε πολλή δουλειά στο κομμάτι της καθαριότητας», λέει ο ίδιος και προσθέτει «οι δημότες θέτουν ως προβλήματα άλλα θέματα, στο οποία ο δήμος δεν έχει τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Σίγουρα υπήρξαν και παραλείψεις αλλά όποιος δουλεύει θα βρει και δυσκολίες μπροστά του».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται επίσης και στο αν ο νόμος της απλής αναλογικής που ίσχυσε για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, λειτούργησε ως τροχοπέδη στην υλοποίηση κάποιων έργων στην πόλη. «Το δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο δύσκολα συλλογικά όργανα που υπάρχουν σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την απλή αναλογική υπάρχει πολυφωνία, αλλά σίγουρα υπάρχει και δυσκολία στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, αυτά τα χρόνια δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο και σοβαρό πρόβλημα, γιατί ο δήμαρχος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, έφτιαξε μια ομάδα πολυσύνθετη με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, αλλά όλοι μαζί ασχολούμαστε για το καλό της πόλης. Ουσιαστικά, η απλή αναλογική πέρα από την κόπωση και τις πολύωρες συνεδριάσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, δεν εμπόδισε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων».

Δείτε όλη τη συνέντευξη με τον κ. Λεκάκη:

Ο κ. Λεκάκης σχολίασε επίσης και την είδηση της παρέμβασης Εισαγγελέα μετά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη. «Θεμιτό να παρέμβει Εισαγγελέας όταν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Ο δήμος είχε μεριμνήσει τις προηγούμενες μέρες να καθαρίσει τα φρεάτια, ωστόσο ήταν ένα ακραίο φαινόμενο καθώς έριξε δύο φορές παραπάνω νερό από ότι έριξε όλο τον Ιούνιο.

»Στη χώρα μας υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων διότι δεν υπάρχουν διακριτά όρια στο ποιος ασχολείται με τι. Σκεφτείτε κάποια φρεάτια είναι του δήμου Θεσσαλονίκης, κάποια της ΕΥΑΘ, κάποια της Περιφέρειας. Για παράδειγμα, το εμβληματικό έργο της Νέας Παραλίας δεν είναι ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, και έτσι ο δήμος πρέπει να πάρει άδεια για να κάνει κάποια παρέμβαση. Θα πρέπει να είναι διακριτές οι αρμοδιότητες και αν θέλετε, θα έπρεπε να ενισχυθεί ακόμη παραπάνω ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ασφάλεια, να είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης».

Χώροι πρασίνου και ποδηλατόδρομοι

«Κανένας δημότης δεν είναι ευχαριστημένος με τους χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό είναι ένα κουβάρι που πρέπει να ξετυλίξουμε από πολλές δεκαετίες πίσω, από το πως χτίστηκε η πόλη μας και πως φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε ελεύθερους ούτε πράσινους χώρους. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια από το δήμο έτσι ώστε τα δέντρα και τα πάρκα να είναι περιποιημένα και οι δημότες να απολαμβάνουν τους ελάχιστους χώρους πρασίνου. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η κατάσταση και με τις εργολαβίες οι οποίες τρέχουν θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», σχολιάζει ο κ. Λεκάκης.

Σε ότι έχει να κάνει με τους ποδηλατόδρομους ο κ. Λεκάκης υποστηρίζει ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμου που να έχει αρχή, μέση και τέλος προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, καθώς το δίκτυο του ΟΑΣΘ δεν αρκεί. «Ο ποδηλατόδρομος της Νέας Εγνατίας δεν κόστισε στο δήμο ούτε ένα ευρώ, έγινε δοκιμαστικά και πάρθηκε μια γενναία απόφαση να καταργηθεί. Στη Νίκης, ο ποδηλατόδρομος “κατέβηκε” κάτω στο δρόμο καθώς υπήρχαν παράπονα και καταγγελίες γιατί όταν ήταν πάνω στο πλακόστρωτο του πεζοδρομίου, δε μπορούσαν να κινηθούν αυτοί που έκαναν περίπατο. Το βραβείο για το ντεκ έχει δοθεί, προχωρά η διαδικασία και τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στη φυσιογνωμία της παλιάς παραλίας αλλά θα επανασχεδιαστεί και ο ποδηλατόδρομος», συμπληρώνει.

«Η χώρα έχει ανάγκη την πρόταση σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης που καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης»

Ο κ. Λεκάκης δηλώνει παρών και στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα πέρασα την πολιτική μου νιότη στα δύσκολα χρόνια του κόμματος. Συστρατεύτηκα με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προσπάθεια που έκανε για αλλαγή ηγεσίας, και θα παραμείνω στο χώρο είτε είμαι υποψήφιος βουλευτής είτε δεν είμαι.
Από εκεί και έπειτα όμως, και σε επίπεδο πόλης θα πρέπει να σκύψουμε σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Α’ Θεσσαλονίκης, υπάρχει για παράδειγμα το Μετρό που ολοκληρώνεται με μία μόνο γραμμή και θα πρέπει να δούμε τις επεκτάσεις του και δυτικά και ανατολικά, θα πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις για να δούμε μια Θεσσαλονίκη εντελώς διαφορετική».

Δείτε επίσης: Μάκης Κυριζίδης στην POLITIC: «Εκτιμώ πως θα έχουμε εύκολη επανεκλογή με τον Κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη» (vid)