Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τις ανατιμήσεις και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας φιλοξενήθηκε στο MEGA και μίλησε για το κύμα ακρίβειας το οποίο δυσκολεύει πολύ τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
«Η στήριξη θα συνεχιστεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα»
«Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε αυτή η εισαγόμενη κρίση ενέργειας που οδήγησε σε ανατιμήσεις, η κυβέρνηση ήταν δίπλα για να στηρίζει. Έχουμε δώσει από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα 2,1 δις ευρώ, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και έχουμε κάνει διαφόρων τύπων παρεμβάσεις για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την πολιτικής μας που αυξάνει τα χρήματα στην τσέπη του πολίτη, είτε με τις μειώσεις φόρων είτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά μπορούν να συμπληρωθούν στο μέλλον. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει το χρησιμοποιεί με σύνεση. Η στήριξη θα συνεχιστεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που σχεδιάζονται για πριν τον Απρίλιο. Ελπίζουμε να μην έχουμε γεωπολιτικές διαταράξεις που θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο πρόβλημα στις τιμές της ενέργειας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
«Φέτος είναι δύσκολο να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης»
Στη συνέχεια η κουβέντα πήγε και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, και τόνισε με άλλα λόγια ότι φέτος δεν είναι τόσο εύκολο να μειωθεί.
«Ένας σχεδιασμός για το μέλλον εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών είναι μέσα στις δυνατότητες που έχει η οικονομία και στο πνεύμα αυτής της κυβέρνησης. Επομένως για το μέλλον δεν το αποκλείω αυτό, όχι όμως εν μέσω ενός προϋπολογισμού δύσκολου, σε μια χρονιά αβεβαιότητας. Πιστεύω ότι το 2022 έχει πολλές αβεβαιότητες, αν μέχρι το καλοκαίρι έχουν εξομαλυνθεί τα θέματα της πανδημίας και της ενέργειας, νομίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά την πολιτική που έχει εξαγγείλει, δηλαδή της μείωσης των φόρων».
«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα»
«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι το 2011 προβλεπόταν από το μνημόνιο ένας πενταπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για να πετύχουμε τους τότε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν απέδωσε εκείνο το μέτρο. Η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και καθιέρωσε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά τουλάχιστον μπορέσαμε να διατηρήσουμε ένα διευρυμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Υπάρχον περιθώρια εξορθολογισμού, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας που κινείται η κατανάλωση. Στο μέλλον μπορεί να δούμε έναν εξορθολογισμό αυτών των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Φέτος με όσα έχουν προηγηθεί, και με την κίνηση που έχουμε κάνει να στηρίξουμε με 2,1 δις ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να συμβεί».
«Δε θα ήθελα να πετάξουμε τις μάσκες»
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την άποψή του και για το θέμα της πανδημίας και την πορεία που έχει διαγράψει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, λέγοντας πως δεν θα ήθελε να βγουν οι μάσκες και ότι αυτό το μέτρο είναι σχετικά ανώδυνο.
«Δε θα ήθελα να πετάξουμε τις μάσκες. Είναι ένα μέτρο σχετικά ανώδυνο για την οικονομία τουλάχιστον. Και βοηθά πολύ χωρίς να κοστίζει στην οικονομία και στην κινητικότητα των πολιτών. Θα προτιμούσα να πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων, όπως είπαμε. Βλέπω ότι μπορεί να αρχίσει η αποκλιμάκωση που την βλέπω από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Μέχρι τότε κερδίζουμε χρόνο γιατί οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία, για την προστασία των ίδιων».
Μπουλμπασάκος: «Δεν ήθελα να δω τόσο σύντομα άρση μέτρων»
Εκτός από τον Στέλιο Πέτσα, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας και η πανδημία βρίσκεται σε ένα στάδιο αργής αποκλιμάκωσης. Ακόμα είμαστε αρκετά ψηλά και το σύστημα τώρα πιέζεται και από τα non Covid περιστατικά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, εγώ δεν ήθελα να τη δω τόσο σύντομα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνονται οι εισαγωγές, αλλά έχουμε 80-100 απώλειες συνανθρώπων μας καθημερινά. Θα περίμενα λοιπόν κάποια πράγματα να γίνουν πιο αργά. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε 10 ημέρες», σχολίασε ο κ. Μπουλμπασάκος σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων.
Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας είπε:
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδυάσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την μικρότερη δυνατή επίπτωση στην κοινωνία και την οικονομία, ακολουθώντας πάντα τις εισηγήσεις της επιτροπής. Νομίζω δύσκολα θα γυρίσουμε πίσω».
Τέλος, ο κ. Πέτσας μίλησε και για το έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί το Πάσχα.
«Είναι σαφής η τοποθέτηση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών ότι εξετάζεται το να δοθεί. Το ποιους θα αφορά και το ύψος που θα έχει θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της οικονομίας».
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Συναντήσεις με τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς
- Οι στόχοι του βαθέως κράτους στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για εκδίκηση από τον Τραμπ
- Άρσεναλ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 3-0: Επικράτηση με χαρακτηριστική άνεση
- Μαγική ανατροπή για την Παρί Σεν Ζερμέν απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι με 4-2
- Σημαντική ήττα για τον Άρη στη Βαλένθια (106-65)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σάλτσμπουργκ 5-1: Θριαμβευτική εμφάνιση των Μαδριλένων