Πέτσας: Η πολιτική μας προσανατολίζεται στη μείωση των φόρων

Πέτσας: Η πολιτική μας προσανατολίζεται στη μείωση των φόρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την ακρίβεια 

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Θεωρώ ότι είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος όσο είναι άλλοι. Είναι ένα ζήτημα  οι ανατιμήσεις στα super market, είναι ένα άλλο ζήτημα η ενεργειακή κρίση η οποία οδηγεί σε έναν εισαγόμενο πληθωρισμό πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια και είναι άλλο πράγμα το  να κάνει κανείς καταστροφολογικές προβλέψεις.  Εγώ δεν είμαι σε αυτή την κατηγορία, όντως θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση  από τον  Οκτώβριο –Νοέμβριο και μετά. Οι τιμές που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στις τιμές ενέργειας είναι αποτέλεσμα τρομερής στρέβλωσης, δεν έχει καμία σχέση με τη σωστή λειτουργία της αγοράς, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ελέγχεται η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ηλεκτρισμό και αλλού,  και πιστεύω ότι έστω και με καθυστέρηση όπως αποδείχτηκε το τελευταίο διάστημα θα  υπάρξει μια συντονισμένη παρέμβαση παγκόσμια και ευρωπαϊκή για να αντιμετωπίσει το θέμα.      

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες νέων μέτρων στήριξης στη ΔΕΘ

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι θα είμαστε μόνο στο πλαίσιο της στήριξης για το ενεργειακό κόστος, το πακέτο Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ θα είναι ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που είναι στην καρδιά της πολιτικής μας. Όπως ξέρετε η πολιτική μας έχει σταδιακά αλλά σταθερά προσανατολισμένη την πυξίδα της στη μείωση των φόρων για να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη αλλά και κάθε συμπολίτη μας  ώστε να διαθέσει τα χρήματα που του περισσεύουν όπως εκείνος κρίνει καλύτερα, με μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση  για να εξακολουθούμε να έχουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξουν τον κόσμο 

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι σαφές ότι υπάρχει αυτό το περιθώριο γιατί τα δημόσια έσοδα πάνε καλά, πηγαίνανε καλά όλο το επτάμηνο.  Ο τουρισμός πηγαίνει καλά και τα έσοδα και οι αφίξεις είναι πολύ υψηλές, υψηλότερες από το 2019 όπως φαίνεται και η εμπιστοσύνη η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στην ελληνική οικονομία με κάνει αισιόδοξο ότι το δημοσιονομικό πακέτο που έχει στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός για να προτεραιοποιήσει είναι ισχυρό.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα μπορεί η ελληνική οικονομία να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Σ.ΠΕΤΣΑΣ:  Την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η ζωή όταν αποφασίσαμε να στηρίξουμε με 43 δις την οικονομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Κανείς δεν πίστευε εκ προοιμίου ότι αυτό θα ήταν εφικτό έγινε όμως για χρονικό διάστημα 2,5 ετών χάρη στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και εμπιστοσύνη υπάρχει στην ελληνική οικονομία όσο το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου το σηκώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ξεκάθαρο αυτό, έχει εμφυσήσει μια εμπιστοσύνη η οποία φαίνεται από τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις αυτής της κυβέρνησης που παρά τις κρίσεις δεν σταμάτησε ποτέ να προχωρά αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν την τοξικότητα το επόμενο διάστημα μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων Σ.ΠΕΤΣΑΣ:Είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην θεσμική αντιμετώπιση των ζητημάτων, αυτό απεδείχθη και από την πρόσφατη περίπτωση. Όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση δεν έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Εμείς δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί όπως έκανε ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν με ανάλογες κατηγορίες περισσότερων πολιτικών προσώπων. Φέραμε το πράγμα στην επιφάνεια, παρατήθηκαν δύο κορυφαία στελέχη, προχώρησε άμεσα σε έκδοση πράξη νομοθετικού περιεχομένου  η κυβέρνηση για να ενισχυθούν τα θεσμικά αντίβαρα και η εποπτεία από τη Βουλή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής από ένα πρόσωπο «ευρύτερης» αποδοχής, έναν αναγνωσμένου κύρους διπλωμάτη. Επομένως κινούμαστε σε αυτή τη θεσμική πορεία, μακάρι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεισφέρουν   σε αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εποπτεία και τα θεσμικά αντίβαρα της ΕΥΠ χωρίς φυσικά να την καταργήσουμε. Για το αν υπάρχει αυτή η τοξικότητα η οποία ενδεχομένως να επηρεάζει και να είναι εισαγόμενη από το εξωτερικό άρθρα γνώμης ανθρώπων που τα υπογράφουν και φιλοξενούνται σε μια σελίδα δεν σημαίνει ότι απηχούν τις απόψεις κορυφαίων εφημερίδων του εξωτερικού. Θέλω να διακρίνω το τοξικό κλίμα όταν καλλιεργείται για επικοινωνιακούς λόγους από την ουσία του, η ουσία του είναι στη Βουλή. Εφόσον στη Βουλή δίνονται οι απαντήσεις που πρέπει όπως έγινε την Παρασκευή, όπως ενδεχομένως θα γίνει σήμερα για τη συζήτηση της εξεταστικής επιτροπής αυτό βοηθά την ενδυνάμωση της δημοκρατίας μας. Όταν μιλάμε για μια επικοινωνιακή διατήρηση της συζήτησης νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου 

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Δεν λειτουργούμε συγκυριακά αλλά θεσμικά. Αν το ζητούμενο ήταν το πότε θα μπορούσε να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε θα έπρεπε  να είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές το ’20, το ’21. Το να σχηματιστεί κυβέρνηση αυτό είναι στα χέρια του ελληνικού λαού και εκείνος επιλέγει ποιος είναι πρωθυπουργός και με ποιο σχήμα θέλει να κυβερνηθεί άρα δεν υπάρχει κάποιο  ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης. Επίσης πιστεύω  ακράδαντα ότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός είναι πολύ υψηλή και θα είναι ο επόμενος αυτοδύναμος πρωθυπουργός. 

Δείτε επίσης: Στέλιος Πέτσας: «Υποκριτική η στάση Ανδρουλάκη να αρνείται την ενημέρωσή του»

Loading

Play