Πέτσας: «Οι παρεμβάσεις που κάναμε είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες» (vid)

«Προσδοκώ ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη παρέμβαση από την Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 24ης Μαρτίου» ανέφερε ο κ. Πέτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια όσο και στο ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε διάφορες φάσεις αυτής της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Το οικογενειακό επίδομα, δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μία μεγάλη γκάμα ανθρώπων και πραγματικά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα κομμάτι μέτρων, αλλά στο πακέτο.

Πρώτον στο οικογενειακό επίδομα, στη μείωση της βενζίνης και αλλά 2-3 σημεία, τα οποία δείχνουν την προσοχή που θα έπρεπε. Για παράδειγμα οι αγρότες, εδώ και μία 10ετία ζητούσαν να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματά τους. Αυτό λόγω δημοσιονομικών συγκυριών δεν είχε γίνει εφικτό. Όχι, μόνο επιστρέψαμε τον φόρο κατανάλωσης στους αγρότες, στα επίπεδα που ήταν πριν, αλλά τον μηδενίσαμε», τόνισε αρχικά.

«Χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια και από εμάς και απ’ την Ευρώπη. Προσδοκώ ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη παρέμβαση από την Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 24ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει μία πρόταση 6 σημείων, και περιμένουμε τα 2 σημεία τουλάχιστον, να περάσουν, δηλαδή το πλαφόν και ο έλεγχος της αισχροκέρδειας, προκειμένου να έχουμε μία γρήγορη πτώση των τιμών.

Δεύτερον, να υπάρξει εξαίρεση κάποιων συγκεκριμένων δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, εμείς έχουμε προτείνει τις αμυντικές δαπάνες, είναι πάνω από 2 μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μετά τον Μάιο θα είναι καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδότηση της τάξεως των 13,2 ευρώ το μήνα για τα καύσιμα.

«Υπάρχουν εισαγόμενες ανατιμήσεις που κάνουν το ζήτημα της αισχροκέρδειας παγκόσμιο. Σε περιόδους όπως τώρα, με τον πόλεμο δημιουργούνται κάποιες «ατέλειες» όσο αφορά στην αισχροκέρδεια. Στο μεσοδιάστημα, υπάρχει μία συζήτηση για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Επιλέξαμε να κάνουμε οριζόντιες παρεμβάσεις στην αρχή, ήταν μία επιλογή σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που είχαμε. Με την επιστροφή στο λίτρο είναι σαν να μειώσαμε πολύ περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από όσο το μείωσε για παράδειγμα το Βέλγιο. Εάν δει κανείς τις παρεμβάσεις, θα δει ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες που μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εκλογές το 2023»

Ο κ. Πέτσας κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα λέγονται για πρόωρες εκλογές, απαντώντας ότι ο Πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση για το τί περνάει ο πολίτης αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

«Μεγάλο θέμα τα δημοτικά τέλη»

Στη συνέχεια, για τα δημοτικά τέλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με 114 εκατομμύρια ευρώ την τοπική αυτοδιοίκηση και με 14 εκατομμύρια ευρώ τις σχολικές επιτροπές.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό, γιατί αυξάνεται όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την αυτοδιοίκηση. Για να μην υπάρξει μετακύληση στα δημοτικά τέλη, η κυβέρνηση προέβη σε ενίσχυση 114 εκατομμύρια ευρώ της τοπικής αυτοδιοίκησης, και 14 εκατομμύρια ευρώ για τις σχολικές επιτροπές, για την θέρμανση και τον φωτισμό των σχολικών αιθουσών».

Δείτε επίσης: Σ. Πέτσας: Σχέδιο για υποδοχή περίπου 15.000 προσφύγων από την Ουκρανία (vid)