«Όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση», ανέφερε επαναλαμβάνοντας δήλωση του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ».
Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορεί να βγει ξεχωριστά το Κράτος ή μόνος του ο εργαζόμενος ή ο εργοδότης. Αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, που θα υποστούν μεγάλη μείωση του τζίρου. Όχι για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά για αυτές που έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 20%. Οι επιχειρήσεις αυτές εντασσόμενες στο πρόγραμμα ‘Συν-Εργασία’ δεν θα μπορούν να κάνουν απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Επομένως, θα κρατήσουν το δυναμικό και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας στη θέση του, προκειμένου να επωφεληθούμε όλοι από μία γρήγορη ανάκαμψη, όπως προσδοκούμε μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη «επιστροφή στην κανονικότητα», ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έχουμε «δει όλοι ότι τις τελευταίες ημέρες ή και εβδομάδες τα κρούσματα στη χώρα μας είναι περιορισμένα. Όπου υπάρχει κάποια αύξηση, τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται σε συγκεκριμένες εστίες, τις οποίες γνωρίζουμε και περιχαρακώνουμε, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Άρα, με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχουμε πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, λοιπόν, έρχονται πιο μπροστά ανοίγματα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που τα είχαμε για πιο πίσω, όπως τα ξενοδοχεία ή τα γυμναστήρια που μπορεί να ανοίξουν γρηγορότερα. Για αυτό παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και συμβουλευόμαστε τους ειδικούς».
Για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που είναι ακόμη κλειστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την εισήγηση που θα λάβει σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Είναι καλό για τα παιδιά μας. Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία. Η σταδιακή, με προσοχή, με κανόνες, επιστροφή τους στη σχολική διαδικασία μόνο καλό έχει να επιφέρει».
Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι στις πρώτες συζητήσεις «όταν μιλούσαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ήταν σχεδόν χαμένη υπόθεση για φέτος». Στη συνέχεια όπως είπε «όταν παρουσιάσαμε το σχέδιό μας, η πρόβλεψη ήταν να ανοίξουν μέσα Ιουνίου. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που επιτρέπουν το άνοιγμα τρεις εβδομάδες πιο μπροστά από το αρχικό σχέδιο».
Απηύθυνε ταυτόχρονα όμως έκκληση εφιστώντας την προσοχή στο να «διαφυλάξουμε, αυτό που πετύχαμε τηρώντας τα βασικά στοιχεία: Ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας και αποστάσεις. Αυτά είναι τα εργαλεία μας για να έχουμε μια οικονομική δραστηριότητα πολύ καλύτερη από αυτή που όλοι προέβλεπαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο». Και πρόσθεσε: «Μέσα στο πλέγμα των συζητήσεων που κάναμε με την ΚΕΔΕ, με τους Δημάρχους, υπήρχε από την αρχή ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζονταν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να μην δοθούν μόνο τραπεζοκαθίσματα έξω, αλλά να υπάρχει και μία πρόνοια για τον εσωτερικό χώρο, τουλάχιστον σε μία απόσταση από την πόρτα ή από τα παράθυρα. Αυτό θα το δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εκτυλίσσεται. Πάρα πολλά καταστήματα, που δεν είχαν εξωτερικούς χώρους, έκλειναν εποχικά, από τα μέσα Ιουνίου, τέλος Ιουνίου. Εδώ υπάρχει ένα θέμα προς διευθέτηση, το οποίο το κοιτάζουμε, σε συνδυασμό με τις αναστολές, τη στήριξη των εργαζομένων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Όλα αυτά τα συζητάμε και όπου υπάρχει περιθώριο ευελιξίας το εξαντλούμε».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεγάλη εικόνα στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας ότι «από την κρίση πλήττεται περισσότερο αυτός που μπορεί να χάσει το εισόδημά του 100%. Δηλαδή, να μείνει άνεργος ή να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο. Για τα ενοίκια, για παράδειγμα, βάλαμε μία οριζόντια ρύθμιση, η οποία είναι στο μέσο άλλων πολιτικών που ακολούθησαν άλλες χώρες. Κάναμε μία προσωρινή παρέμβαση, λέμε «όλοι βάζουμε πλάτη». Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν ένα μέρος, θα καλύψουμε το 1/3 από αυτό που χάνουν. Σχέδιο, ορατότητα υπάρχει για τους επόμενους 4-5 μήνες. Αν τηρήσουμε όλοι τα υγειονομικά μέτρα και ακολουθήσουμε τις συμβουλές και το πλέγμα προστασίας που έχουμε απλώσει στην οικονομία, θα βγούμε πολύ πιο ισχυροί απ’ ό,τι κάποιοι προέβλεπαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Έχουμε κερδίσει -και δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης- κάτι πολύ σημαντικό όλοι μας: Μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν υπήρχε στο Κράτος. Ένα Κράτος αποτελεσματικό, που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους πολίτες στις δύσκολες ώρες. Αυτό το κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες. Ας μην το χάσουμε. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό να μην χαθεί».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο κ. Πέτσας είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μένει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυκλοφορεί στην κοινωνία. Έχει ξεκινήσει ήδη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τις επισκέψεις του σε διάφορους χώρους. Δεν τον απασχολούν οι εκλογές. Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι η υλοποίηση του προγράμματός μας. Όσο πιο γρήγορα βγούμε από την υγειονομική κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν οι επόμενες μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υποσχεθεί στην ελληνική κοινωνία πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έτσι θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα φέρει στο τέλος της τετραετίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμο να διεκδικήσει και να πάρει μία νέα εντολή . Γιατί το μόνο που ενδιαφέρει στο τέλος της ημέρας είναι η ζωή των Ελλήνων να γίνεται καλύτερη. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας πως «είναι ξεκάθαρη η θέση όλων των κυβερνήσεων, αλλά και όλων των Ελλήνων, με μια φωνή: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι ομόθυμο. Έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό κάναμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και αυτό θα κάνουμε όποτε χρειαστεί».
Πηγή: ΑΜΝΑ
Δείτε ακόμη: Γεωργιάδης: Ανοίγουν έως 15/6 και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση