Πιερρακάκης για συναντήσεις με Κολάο και Μπρουνέτα: «Υπάρχει γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και καλών πρακτικών»

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Ψηφιακής Μετάβασης, Βιτόριο Κολάο και με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπορουνέτα.

Ο κ. Πιερρακάκης, αύριο πρόκειται να πάρει μέρος στο συνέδριο «Κοιτάζοντας προς τον Νότο. Η στρατηγική της Ευρώπης για μια νέα γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνικό-πολιτισμική περίοδο, στη Μεσόγειο», οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν με παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε  στη Ρώμη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου. Συναντήθηκα  με τους δυο συναδέλφους από την ιταλική κυβέρνηση, τον Κ. Κολάο και τον Κ. Μπρουνέτα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, για εμάς, να μπορεί, ο ένας, να μαθαίνει από τον άλλο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, ειδικά στον χώρο της ψηφιακής πολιτικής είναι απολύτως αναγκαίο, διότι πολύ συχνά μια χώρα έχει πετύχει μια νίκη σε έναν τομέα, η άλλη χώρα σε έναν άλλον και πρέπει όλοι να κερδίζουμε σε ταχύτητα και σε χρόνο. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η επίσκεψη η δική μου και των συνεργατών μου εδώ, την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών. 

Έχουμε κοινές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα με τον κύριο Κολάο, ανάμεσα σε άλλα συζητήσαμε εκτενώς και για την κοινή πολιτική των δυο χωρών στο θέμα των μικροδορυφόρων, και στο πώς τόσο η ιταλική κυβέρνηση -όσο και η ελληνική- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα προβούμε στο να αποκτήσουμε δικά μας προγράμματα μικροδορυφόρων, τα οποία θα ενωθούν, μετά, με την ευρύτερη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Θα έλεγα ότι και στο συνέδριο στο οποίο θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω, στο οποίο παίρνει μέρος ένα μεγάλο κομμάτι του ιταλικού πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης, το ”Verso Sud”, θα έχουμε την ευκαιρία, ακριβώς, στο ίδιο πάνελ με τον κ. Κολάο, να δείξουμε πόσο κοντά είναι οι δυο χώρες και πόσο θα θέλαμε να εμβαθύνουμε την διμερή σχέση μέσα από την ανταλλαγή αυτή, βέλτιστων πρακτικών που ανέφερα».
Σε ερώτηση, επίσης, του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δυνατότητα συνεργασίας των δυο χωρών και στο θέμα της «ψηφιακής ταυτότητας των πολιτών», με στόχο τη διευκόλυνση των σχέσεων των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε:

«Το συζητήσαμε και αυτό,  μέσα σε άλλα και θα σας έλεγα ότι, γενικά, αν δει κανείς, υπάρχει μεγάλο αντικείμενο εμβάθυνσης και γόνιμης ανταλλαγής: τόσο από την  Ελλάδα, με το gov.gr και με τις 1.400 εφαρμογές που έχει, όσο και από την  Ιταλία, με μια σειρά εφαρμογών, ειδικά στον τομέα που αφορά την δημόσια διοίκηση. Γι΄αυτό και συναντήθηκα με τον Ιταλό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. Για παράδειγμα, η Ιταλία έχει εφαρμόσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρακτική σε σχέση με το πώς κάνει, κανείς, αίτηση για να δουλέψει για το ιταλικό δημόσιο: έχει στήσει, ουσιαστικά, ένα linkedln του ιταλικού δημοσίου. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν μπορείς, βέβαια, ποτέ να αντιγράφεις αυτοτελώς. Πρέπει να εμπνέεσαι από το παράδειγμα του άλλου, και να το προσαρμόζεις στα δικά σου  συμφραζόμενα και ακριβώς αυτή ήταν και η συζήτηση που είχαμε. Εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις αυτές είναι πιο τεχνικές, αλλά είναι απολύτως αναγκαίες, διότι όπως έχουμε διαπιστώσει και από την ελληνική εμπειρία, η ψηφιακή πολιτική, στην πράξη είναι μια πολιτική καθημερινότητας, μια πολιτική εξυπηρέτησης του πολίτη, μια κοινωνική πολιτική».   

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ