Του Γιάννη Χαβιανίδη
Διανύοντας τον πέμπτο μήνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη εμφανίζονται σιγά-σιγά, άλλες φορές πιο έντονα και άλλες πιο ήπια, οι πρώτες… αρρυθμίες στο υπουργικό συμβούλιο, με ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς να μην μιλιούνται μεταξύ τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας όπου ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης λέγεται πως δεν λέει ούτε “καλημέρα” με τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη. Το χάσμα προϋπήρχε από την εποχή που οι δυο τους συνυπήρχαν στον τομέα Εργασίας της ΝΔ. Μέρα με την ημέρα η μεταξύ τους διαφορά μεγάλωνε, ώσπου έφτασε στο σημείο (μετά την υπουργοποίηση) να γίνει αγεφύρωτη.
Το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Γιάννη Βρούτση στον υφιστάμενό του, μετά τη δήλωση Μηταράκη ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει σε funds 12 δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές επαγγελματιών και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απέδειξε ότι η συμβίωση των δυο στο υπουργείο Εργασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Οι πρώτες αρρυθμίες
Πυρά συγκεντρώνει εσχάτως και η έτερη υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία –σε συνέντευξή της στον Flash 99.4– παρομοίωσε τα ευρήματα της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ με “όπλα από την Συρία”. Ο πρώτος που έσπευσε να της τραβήξει το… αυτί ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μέσα από τηλεοπτική εκπομπή φρόντισε να νουθετήσει την Δόμνα Μιχαηλίδου δηλώνοντας ότι “οι εξωκοινοβουλευτικοί βουλευτές μας να δουλεύουν περισσότερο και να μιλούν λιγότερο”.
Πέρα από τους παραπάνω, στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται και άλλοι υπουργοί. Για παράδειγμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η δήλωση του οποίου ότι η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι “μη διαχειρίσιμη”, προκάλεσε αρνητική αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου και “ενόχλησε” την κοινή γνώμη. Στην περίπτωσή του λειτούργησαν θετικά οι συλλήψεις για την τρομοκρατία, καθώς και το γεγονός ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου κύλησε ομαλά και χωρίς σοβαρά επεισόδια.
Γκρίνιες υπάρχουν και για τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και για τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Για τον τελευταίο μάλιστα λέγεται πως δείχνει μια ανεξήγητη διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Μέσα σε όλα αυτά κρατήστε υπόψη και την πάντα καχύποπτη εικόνα που έχουν πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς πιστεύουν ότι “στήνει” κόμμα μέσα στο κόμμα της ΝΔ.
Εκείνοι που “αριστεύουν”
Αντίθετα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η “βαθμολογία” που βάζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον στον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούν για τρεις υπουργούς που κρατούν χαμηλά την επικοινωνιακή μπάλα και αφήνουν να μιλά η δουλειά και η αποτελεσματικότητά τους. Ο πρώτος κάνει εξαιρετική δουλειά στα οικονομικά, ο δεύτερος κατόρθωσε να “σώσει” τη ΔΕΗ, ενώ ο τρίτος ετοίμασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων και έχει “χτίσει” μια εξαιρετική σχέση με τις αυτοδιοικήσεις.
Όλα τα παραπάνω έχουν τη δική τους σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αξιολογεί κάθε υπουργικό και υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι στις αρχές του νέου χρόνου είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Φυσικά, ένας ανασχηματισμός γίνεται και δεν προαναγγέλλεται. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση.