Πιλοτική εφαρμογή στην Βουλή: Ομιλίες βουλευτών ανάμεσα σε αρχηγούς κομμάτων

Πιλοτική εφαρμογή στην Βουλή: Ομιλίες βουλευτών ανάμεσα σε αρχηγούς κομμάτων

Στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της παρεμβολής ομιλιών δύο βουλευτών ανάμεσα σε ομιλίες αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια προχωρά η Βουλή. Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, το μέτρο που εισηγήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, θα ισχύσει πιλοτικά, και εάν αποδειχθεί λειτουργικό θα ενταχθεί στον Κανονισμό της Βουλής. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από το Σώμα.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, με αυτό το μέτρο «θα διευκολύνουμε τη δουλειά των απλών βουλευτών, οι οποίοι χρειάζονται να περιμένουν αρκετές ώρες για να μιλήσουν». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στην τρέχουσα περίοδο της Βουλής υπάρχουν ουσιαστικά δέκα «κόμματα», καθώς εκτός από τις εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες υπάρχουν και οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε, επίσης, να θέσει προς συζήτηση την πρόταση που κατέθεσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ώστε ο χρόνος ομιλίας των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών της κυβέρνησης να προσδιορίζεται με βάση αυτόματο χρονοδιακόπτη, όπως γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και σε αρκετά εθνικά Κοινοβούλια.

Την αντίθεσή του σε χρονικούς περιορισμούς στους πολιτικούς αρχηγούς εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, επαναφέροντας την πρόταση του κόμματός του να μην πληρώνονται οι βουλευτές που δεν είναι παρόντες στις συνεδριάσεις.

«Αυτό είναι η επιτομή του λαϊκισμού, καθώς δεν υπάρχει Κοινοβούλιο στον κόσμο, στο οποίο οι βουλευτές να είναι παρόντες όλη την ώρα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, μίλησε για «κενά έδρανα» στις συνεδριάσεις της Βουλής, παρατηρώντας ότι «ειδικά τα έδρανα της ΝΔ είναι σκανδαλωδώς κενά».

Τέλος, η κ. Λιακούλη ζήτησε τον αυτοπεριορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων «για να ξαναγεμίσουν τα έδρανα και να μη χρειάζεται ένας βουλευτής, που για παράδειγμα είναι στην πρώτη δεκάδα των ομιλητών, να περιμένει έως και έξι ώρες για να του δοθεί ο λόγος».

Loading

Play