Πλακιωτάκης: «Επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το push forward από την Τουρκία»

Πώς σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση με την Τουρκία λέγοντας πως η γειτονική χώρα «συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η Τουρκία που ανέχεται την δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων».

Αναφερόμενος στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ ο κ. Πλακιωτάκης διερωτήθηκε πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχει συλλάβει.

«Ο υπουργός των Εξωτερικών έχει δώσει την πρέπουσα απάντηση και αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» σχολίασε και συνέχισε λέγοντας πως «η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Ο κ. Πλακιωτάκης συμπλήρωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια το λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες μας σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία συστηματικά έργα υλοποιεί το μεταναστευτικό

Στη συνέχεια ο κ. Πλακιωτάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες για βιαιότητες και επαναπροωθήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα λέγοντας πως «αντί η Τουρκία να μας κατηγορεί για pushbacks στο Αιγαίο, αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το push forward από την Τουρκία. Και όπως πρόσθεσε επί του θέματος ο υπουργός «η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».

Από την άλλη, όπως είπε «τα στελέχη, οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο ενεργούν με τόλμη με αποφασιστικότητα γι’ αυτό και έχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα, όχι μόνο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίου διακίνησης ναρκωτικών. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας. Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή στρατηγική τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος μέχρι και τον τελευταίο λιμενικό. Το Σώμα συνεχίζει και παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για το ποια είναι η αντίδραση του λιμενικού όταν γίνεται αντιληπτό ένα πλοιάριο το οποίο μεταφέρει παράνομους μετανάστες είπε ότι αρχικά ενημερώνεται η τουρκική ακτοφυλακή, ενώ το ζητούμενο όπως είπε είναι να προστατευτούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο γίνεται η διαχείριση των περιστατικών από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Γι’ αυτό και έχουμε αυτή την εντυπωσιακή μείωση πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια στις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο υπουργός.

«Όσο κι αν δεν αρέσει η στάση αυτή του λιμενικού σώματος θα συνεχιστεί. Έχουν αυξηθεί οι ροές, ειδικά τώρα που είναι πολύ έντονη η ρητορική επιθετική από την πλευρά της Τουρκίας. Τα περιστατικά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Έχουμε αυξημένη πίεση επίσης από την περιοχή του Λιβάνου από τη Λιβύη. Η Ελλάδα όμως, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και ένταση σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Είμαστε σε πολύ μεγάλη και αυξημένη ετοιμότητα», επεσήμανε.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για τους διακινητές μεταναστών υπογράμμισε πως «τα κυκλώματα των διακινητών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή δυστυχισμένων ανθρώπων και προφανώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους ανθρώπους απλά για να επιτύχει γεωπολιτικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είπε:

«Είναι κάτι το οποίο το έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Έχουμε διαμορφώσει νέες διπλωματικές συμμαχίες, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επανερχόμενος στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε:

«Η Ελλάδα συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά και τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και των Τούρκων αξιωματούχων, έχει διεθνοποιήσει την τουρκική ρητορική για τις τουρκικές παραβιάσεις και αυτό που πλέον έχει γίνει κατανοητό σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε απτά αποτελέσματα και δηλώσεις στήριξης υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας τόσο από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και από τη Γαλλία».

Δείτε επίσης: Δύο νέες γερανογέφυρες στον ΟΛΘ – Πλακιωτάκης: 50 εκατ. έχουν επενδυθεί ήδη στο λιμάνι