Για την επεισοδιακή χθεσινή συνεδρίαση της πρανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis μίλησε στην εκπομπή “Μιλάμε Πολιτικά” στον Flash 99,4 ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θανάσης Πλεύρης.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην 4η συνεδρίαση της επιτροπής. Έχει κληθεί ως μάρτυρας ο κ. Φρουζής που 4,5 χρόνια δεν τον έχουμε ακούσει, διότι ούτε η δικαιοσύνη τον έχει καλέσει, ούτε η εξεταστική επιτροπή για την υγεία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κάλεσε ποτέ και ασχολούμαστε με τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας:
«Στην ουσία είναι ότι υπάρχει μία απόφαση, η οποία είναι νόμιμη, συνταγματικά στέκει και έχει παρθεί με την αρχή της πλειοψηφίας και κάποιοι αρνούνται να εφαρμόσουν αυτοί την απόφαση. Κάποιοι δε θέλουν να δουν τον Φρουζή να εξετάζεται και επιλέγουν συμπεριφορές κομμάτων, που τις είχαμε ξεχάσει».
Παραλλήλισε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «στις τελευταίες εκλογές είχε βγει από τη Βουλή το κόμμα, το οποίο συνήθιζε να μη σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας». Ανέφερε ότι η βούληση είναι να λειτουργήσει κανονικά η επιτροπή.
«Η ουσία είναι ότι συμψηφισμοί στο κομμάτι της νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν. Κάποιος που έχει κληθεί σαν μάρτυρας δεν μπορεί συγχρόνως να είναι και εισαγγελέας. Ας πάει οποιοσδήποτε οτιδήποτε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Θα είναι πρώτη φορά στα χρονικά κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να κληθώ ως μάρτυρας θα πειθαρχήσω σε μία τέτοια απόφαση»
Σχετικά με το αίτημα των συνηγόρων του Δημ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση τεσσάρων βουλευτών από την επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι είναι ένα αίτημα που πρέπει να εξεταστεί.
«Για να εξεταστεί πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή. Αν αποφασιστεί ότι για τον οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να κληθώ ως μάρτυρας προφανώς και θα πειθαρχήσω σε μία τέτοια απόφαση», είπε.
Σημείωσε ότι όλα τα αιτήματα θα εξεταστούν αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή σε νόμιμη σύνθεση, στην οποία όμως δεν ανήκει ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Πολάκης.
«Δείχνουμε μία ανοχή, είπε, γιατί κανείς δε θέλει κλιμάκωση των συμπεριφορών αλλά κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ορίζει ο κανονισμός ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει η επιτροπή».
«Δεν αρνήθηκε κανείς δηλώσεις του κ. Τζοβόλα, αλλά υπάρχει ένας πάγιος κανονισμός ότι στο συγκεκριμένο σημείο του περιστυλίου της Βουλής επιτρέπονται δηλώσεις μόνο από βουλευτές. Οι μη βουλευτές μπορούν να κάνουν δηλώσεις από την είσοδο της Βουλής» ανέφερε διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν γνώριζε τον συγκεκριμένο κανονισμό.
«Δεν πιστεύω να υπονοεί κανείς περίπτωση φίμωσης γιατί κανονικά και ο κ. Τζοβόλας και ο κ. Παπαγγελόπουλος έχοντας όλα τα δικαιώματα που έχουν, και εμφανίζονται και κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις, και κάνουν και τα αιτήματα τους και ο καθένας σέβεται αυτά τα αιτήματα τα οποία εξετάζονται.
«Όσα ζητάει για το άρθρο 86 ο Αλ. Τσίπρας δεν στέκει»
«Ίσα ίσα εμείς αλλάζουμε το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών. Για πρώτη φορά έρχεται μια πλειοψηφία που θα ψηφίσει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, δηλαδή δε θα υπάρχει καμία προνομιακή παραγραφή. Πλέον μπαίνουμε στις απλές παραγραφές, ότι δηλαδή ισχύει για τον απλό πολίτη, δηλαδή 15ετία και 20ετία» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Υποστήριξε ότι όσα ζητάει σχετικά ο Αλ. Τσίπρας δεν στέκει. Διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μία αναδρομικότητα σε αυτές τις διατάξεις, που κατά το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει.
«Το να υπονοείται, ότι ερχόμαστε και το ψηφίζουμε, κάτι το οποίο πιάνει και τους εν ενεργεία υπουργούς, και αντί να πούνε όλοι μπράβο σε αυτήν την πρωτοβουλία, προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να μας εγκαλέσει» σημείωσε και διερωτήθηκε «γιατί ο κ. Τσίπρας δεν τα έκανε σε προηγούμενο στάδιο και έπρεπε να τα κάνουμε εμείς τώρα».
«Δυστυχώς στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, εγκρίθει το γεγονός να συνεχίσει η Βουλή να έχει αρμοδιότητα, δηλαδή να πάμε στην πλήρη ταύτιση και δεν μπορεί αυτό να αλλάξει, γιατί τα άρθρα τα οποία τροποποιούνται έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τουλάχιστον δε θα υπάρχει καμία προνομιακή παραγραφή όπως υπήρχε μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τους υπουργούς να βρεθούν σε ένα κυνήγι μαγισσών, καθώς ο νόμος περί ευθύνης περί υπουργών και το άρθρο 86 είχε αυτήν την φιλοσοφία ώστε να μην είναι έρμαιο ο υπουργός για δύο δεκαετίας μέχρι να παραγραφούν τα οποια αδικήματα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι στη ζυγαριά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα, ότι δεν μπορεί να παραγράφονται τόσο γρήγορα αδικήματα και ο κίνδυνος περί μιας ευθυνοφοβίας υπουργού, προτιμούμε να υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη.
Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από επόμενη συνεδρίαση την Τρίτη και τις επόμενες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν θα λειτουργήσει κανονικά και θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής.
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του Θανάση Πλεύρη στον flash 99,4
Διαβάστε ακόμη: Novartis: Το παρασκήνιο της 15λεπτης συνεδρίασης