(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πλημμύρα στη Μάνδρα: Απολογείται η Ρένα Δούρου – Δεν αναλαμβάνει καμία ποινική ευθύνη (vids)

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας» ανέφερε η Ρένα Δούρου

Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση πλημμύρας στη Μάνδρα το 2017 η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου να απολογείται.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως θα μιλήσει για όλες τις κατηγορίες που την «βαραίνουν» σε βαθμό πλημμελήματος, εκφράζοντας την άποψη πως δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθάρισε πως θα αναφερθεί σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε βαθμό πλημμελήματος, επισημαίνοντας πως αρνείται κάθε ποινική ευθύνη στην υπόθεση:

«Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη» είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί άλλοθι.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν «163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, διερωτώμενη τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ”ο μέσος συνετός άνθρωπος”».

Η κ. Δούρου είπε πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας, και στη συνέχεια τόνισε πως όποιος πει ότι κάθε περιφερειάρχης, γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε αντιπλημμυρικό έργο, ψεύδεται.

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τος τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» τόνισε η κυρία Δούρου, προσθέτοντας «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και σε ένα έργο στη Χαμοστέρνας όπου βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Αναφορικά με την ανθρωποκτονία από αμέλεια, η πρώην περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα όσα έχουν πει οι επιστήμονες για το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο δεν το είχαν προβλέψει.

«Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε η κατηγορούμενη και υπογράμμισε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός Πρωθυπουργός».

Επίσης, η κυρία Δούρου εξήγησε πως «το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

Δείτε επίσης: Στυλιανίδης: Τα Ιωάννινα και την Φλώρινα θα επισκεφθεί αύριο