Πληρωμές Κρατικής Αρωγής στους Πληγέντες από τις Φωτιές στην Αττική Ξεκινούν: Ο Χρ. Τριαντόπουλος Ανακοινώνει Νέα Μέτρα Στήριξης

Πληρωμές Κρατικής Αρωγής στους Πληγέντες από τις Φωτιές στην Αττική Ξεκινούν: Ο Χρ. Τριαντόπουλος Ανακοινώνει Νέα Μέτρα Στήριξης

Σήμερα, οι πόροι του προγράμματος έχουν πιστωθεί και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι πληρωμές της Πρώτης Κρατικής Αρωγής στους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, σχετικά με την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν κινηθεί με εντατικούς ρυθμούς από την πρώτη στιγμή για την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές στην Αττική.

Η καταγραφή των κλιμακίων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Εκπληρώθηκε η πρώτη φάση των αυτοψιών, η οποία περιλάμβανε 466 αυτοψίες σε κτήρια των εννέα δήμων της Αττικής, εκ των οποίων οι 369 αφορούσαν κατοικίες. Από αυτές, 72 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για χρήση και κατεδαφιστέες, 121 ως προσωρινά ακατάλληλες και 176 ως κατάλληλες για κατοίκηση, για τις οποίες προβλέπεται ενίσχυση στο πλαίσιο της Στεγαστικής Συνδρομής. Συνεπώς, οι ακατάλληλες κατοικίες ανέρχονται σε 193.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι συνεχίζονται και οι αυτοψίες από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής σε πληγείσες επιχειρήσεις, ενώ οι Επιτροπές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις δηλώσεις αγροτών για ζημιές που υπέστησαν.

Αναφορικά με την χορήγηση της Πρώτης Αρωγής για στεγαστική συνδρομή, το ποσό ανέρχεται έως και 10.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φτάνει τις 4.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 275 οριστικοποιημένες και 29 προσωρινές αιτήσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι από τις πρώτες ημέρες ελήφθησαν όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις, άνοιξε η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, συνεχίζοντας την υλοποίηση όλων των μέτρων.

Σημείωσε επίσης ότι το πλαίσιο στήριξης της Κρατικής Αρωγής δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με στόχο να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη αρωγή στους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Υπεραμύνθηκε ότι η στήριξη της Πολιτείας δεν μπορεί να γίνεται χωρίς όρους, προκειμένου οι πόροι να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά τους δικαιούνται.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, δήλωσε ότι τα δέκα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους πληγέντες κινούνται στην πεπατημένη, και οι αποζημιώσεις που χορηγούνται είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ πολλές φορές συνοδεύονται από τραπεζικό δανεισμό. Υπογράμμισε τις απογοητευτικές διαδικασίες αποκατάστασης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση δασών και έλλειψη ικανοποιητικών μέτρων.

Επιπλέον, τόνισε ότι επικίνδυνα δέντρα και κλαδιά παραμένουν σε σπίτια και δρόμους 20 ημέρες μετά την πυρκαγιά, καθώς οι αυτοψίες δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν έχουν επισκεφτεί πολλές καταστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες. Ο κ. Γκιόκας κατήγγειλε ότι οι καταστροφές σε δημόσιες υποδομές είναι εκτενείς, και τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για τους δήμους δεν επαρκούν.

Τέλος, ζήτησε αύξηση όλων των κονδυλίων για τους πυρόπληκτους και την προστασία των δασών, προτείνοντας ότι οι πρόσθετοι πόροι μπορούν να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση δεν οφείλεται σε ανικανότητα του κράτους, αλλά σε πολιτικές επιλογές που έχουν προκαλέσει συσσωρευμένη οργή στους πολίτες.

©

Loading