Ποια κυβερνητικά στελέχη αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως

Ποια κυβερνητικά στελέχη αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως

Ποια στελέχη της κυβέρνησης και πολιτικοί άλλων κομμάτων, ζητούσαν να γίνει η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου δημοσία δαπάνη.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός και το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα καθώς η βασιλική οικογένεια αλλά και γαλάζια στελέχη, ζητούσαν να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη και να ακολουθηθεί όλο το τελετουργικό που προβλέπεται για τους πρώην αρχηγούς κρατών. Από την άλλη πλευρά άλλα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη διυπουργική επιτροπή που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο στο κεντρώο προφίλ της παράταξης ζητούσαν πιο μετριοπαθείς λύσεις.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ένας αριθμός στελεχών, ακόμα και κορυφαίων αλλά και ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ θα ήθελαν ο πρώην βασιλιάς να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους αλλά στην διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε πως ο Κωνσταντίνος, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 ετών, θα ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.

Είναι χαρακτηριστική η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε ανάρτηση του στο συλλυπητήριο μήνυμά του, αποκάλεσε τον Κωνσταντίνο «Βασιλέα των Ελλήνων» και σημειώνει ότι ο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας» και εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τόνισε πως είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. “Εδώ και 50 χρόνια έχει λυθεί το πολιτειακό. Η στάση του Κωνσταντίνου στο δημοψήφισμα ήταν μία στάση επούλωσης των πραγμάτων. Ο Κωνσταντίνος αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος έχει υπάρξει αξιωματικός, ολυμπιονίκης και βασιλιάς σε νόμιμο πολίτευμα”, δήλωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε ανάρτησή του αναφέρει:

Τέλος εποχής.
Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκη Τζαβέλλα στο λογαριασμό της στο twitter σημείωσε «Τέλος μιας εποχής. Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Καλό κατευόδιο μεγαλειότατε».

Όσον αφορά σε μη κυβερνητικά στελέχη, από τα δεξιά… της ΝΔ, θέση πήραν οι κ.κ. Μπογδάνος, Τζήμερος και Κρανιδιώτης, και εγκαλούν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο τέως Βασιλιάς δεν θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, στοχεύοντας ακριβώς στο φιλοβασιλικό ακροατήριο.

Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν και ποιοι θα δώσουν το παρόν στην Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών. Σε εξέλιξη φέρεται να υπάρχει συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, ίσως από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Της ακολουθίας αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.
Το ερώτημα, πάντως, που «βασανίζει» το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν και πόσοι γαλάζιοι βουλευτές θα σπεύσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη σωρό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Δείτε επίσης: Λυκουρέζος: Ο τέως βασιλιάς θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

Loading

Play