Πόλεμος όλων εναντίον όλων το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Οι Προεδρικοί, οι Ομπρέλες και τα «casus belli» εντός κόμματος

Πόλεμος όλων εναντίον όλων το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Οι Προεδρικοί, οι Ομπρέλες και τα «casus belli» εντός κόμματος

Με την χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενόψει του κομματικού συνεδρίου, για εκλογή προέδρου από τη βάση, ο κύβος ερρίφθη. Το ζήτημα τώρα είναι σε ποιανού την κεφαλή θα πέσει.

Όταν υπογράφτηκε το 3ο μνημόνιο, οι αμφισβητίες του Αλέξη Τσίπρα, μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και ησύχως ή ηχηρώς, έφυγαν. Tρία χρόνια μετά την λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά υπουργεία, το κόμμα θυμίζει ραγισμένο ψηφιδωτό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν αντίρροπες φατρίες που αμφισβητούν συνεχώς η μια την άλλη, αλλά και διότι η παραμικρή πρόκληση που φτάνει στα αριστερά έδρανα λειτουργεί ως εφαλτήριο για περαιτέρω διάσπαση.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά από την ανακοίνωση Τσίπρα για εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος και όχι από τον πολιτικό συμβούλιο, αποτελεί καθοριστικό σταυροδρόμι για το μέλλον του κόμματος. Με τον τρόπο που έχει δομηθεί το προσυνεδριακό κλίμα, το συνέδριο θα είναι μια όχθη πολιτικής δραστηριότητας, στην οποία θα καταλήξουν ταυτόχρονα, δεκάδες ορμητικοί παραπόταμοι, θυμού, ελπίδων, απογοήτευσης και φυσικά, μεταρρύθμισης.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε εμπόλεμη ζώνη, με τους αλλεπάλληλους καυγάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να προαναγγέλλουν καθεστώς «τελικού ξεκαθαρίσματος» για το πολυπόθητο συνέδριο.

Οι αντιμαχόμενες ομάδες βέβαια, κατά παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν τα βρίσκουν καν μεταξύ τους πολλές φορές, ωστόσο τα διακυβέβευματα του ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος, οι όροι διεύρυνσης της πολιτικής του απήχησης, ειδικά εν όψει της δημοσκοπικής εκτίναξης του ΚΙΝ.ΑΛ , καθώς και το ύψος των αντιπολιτευτικών τόνων απέναντι στην κυβέρνηση, έχουν συσπειρώσει δύο διακριτά στρατόπεδα.

Οι συμπαραστάτες του Αλ. Τσίπρα, οι συνεργάτες του λεγόμενου «πρωϊνού καφέ», που κατά κάποιους εντός ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζει και την πολιτική του κόμματος, έχουν μαζευτεί στο πλευρό του και κοιτούν το μέλλον του κόμματος με τα ίδια μάτια. Άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, εγκατάλειψη προμαχώνων ιδεολογικής καθαρότητας και ριζοσπαστικού προφίλ και χαμηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι, είναι η συνταγή της επιτυχίας για τους «Προεδρικούς», άποψη που φυσικά ενστερνίζεται και επιχειρεί, με ελάχιστη ακόμη επιτυχία, να ενσαρκώσει και ο φυσικός τους ηγέτης.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται αυτοί που επιχειρούν να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα προ τετελεσμένων και να τον «κολλήσουν» στον τοίχο με τις πολιτικές τους ενέργειες. Η Αριστερή πτέρυγα του κόμματος, λειτουργεί σαν τον διάδοχο της «Κίνησης των 53+» και δεν διστάζει να ασκεί συνεχώς κριτική στις επιλογές της ηγεσίας και του «πρωϊνού καφέ», προωθώντας την ριζοσπαστική ταυτότητα του κόμματος έως την μοναδική δίοδο για πολιτική επάνοδο.

Αυτή η κίνηση «Οµπρέλα», έχει εκδηλώσει πολλές φορές την διαφωνία της με επιλογές της Κουμουνδούρου και επιμένει ότι οι υψηλοί τόνοι και οι λαϊκίστική αντιπολίτευση των προηγούμενων χρόνων είναι δοκιμασμένη συνταγή και εις την τελική, ο ακρογωνιαίος λίθος της νίκης του κόμματος το 2015.

Οι Προεδρικοί

Στο τραπέζι του πρωϊνού καφέ, κάποιος θα βρει τους πασοκογενείς βουλευτές που διαπνέονται από την πεποίθηση πως «Εμείς κάναμε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και οι αριστεριστές του 3% απλά κοιτούσαν». Φυσικά, αυτή η προεδρική αυλή είναι προϊόν της διεύρυνσης Παππά, κατά τα χρόνια που βρισκόταν στο απώγειο της κυριαρχίας εντός ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ανόδου του κόμματος που προσέλκυσε στελέχη της «όψιµης Αριστεράς», τα οποία πήδαγαν μαζικά από παραπλήσια κεντροαριστερά καράβια.

Στους προεδρικούς με πασοκικές περγαμηνές περιλαμβάνονται οι Χρ. ΣπίρτζηςΘ. ΤζάκρηΘ. ΜωραΐτηςΓ. ΡαγκούσηςΝ. ΤόσκαςΣ. Τζουµάκας, Α. Τάτσης, Ν. Μ. Μαδεµλής και Χ. Τσιόκας και μέσω της διεύρυνσης Παππά, τους συνοδεύουν οι ∆. ΑυγέρηΧρ. Γιαννούλης και Ρ. Χρηστίδου. Φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Παππάς συνεχίζει να στέκεται ακάθεκτος στην σκιά του Αλέξη Τσίπρα, ενστερνιζόμενος το όραμα όλων των Προεδρικών για ένα κεντροαριστερό κόμμα που θα μπορέσει να πάρει εύκολα τον κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛ και να καταπιεί εκλογικά τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Παρά την έντονη δυσαρέσκεια που λαμβάνει από τον Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης σίγουρα είναι de facto σύμμαχος των Προεδρικών, καθώς σύμφωνα µε πληροφορίες, χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο για να «καπελώνει» τον τοµεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑΑνδρέα Ξανθό, αμφισβητώντας ως αναποτελεσματική τη µετριοπαθή στάση του στο θέμα της πανδημίας, ενώ δεν έχει διστάσει να απασφαλίσει και ενάντια του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άλλωστε, όσες εκρήξεις του και αν τρέχει να «μαζέψει» ο Αλέξης Τσίπρας, αρκετοί στην Κουμουνδούροι στηρίζονται πάνω του για την αναχαίτιση της δυναμικής Ανδρουλάκη που έχει ξεκινήσει να βλέπει το φως με τις νέες δημοσκοπήσεις.

Η Ομπρέλα

Απέναντι στον Τσίπρα και την ομάδα του βρίσκεται, η «Οµπρέλα», την οποία απαρτίζουν οι δυνάµεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, µε βάση στελεχών την οµάδα των «53». Ανάμεσα τους θα βρεί κανείς πρωτοκλασσάτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους Ευ. Τσακαλώτο, Ν. Φίλη, Ξανθό, Βούτση, Σκουρλέτη και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το μήνυμα «επιστροφή στις ρίζες» κυριαρχεί στους κόλπους της Ομπρέλας, με τα μέλη της να προτάσσουν σε κάθε αντιπαράθεση την ανάγκη επαναφοράς του ριζοσπαστικού, καθαρά Αριστερού χαρακτήρα του κόμματος.

Τα σποτάκια, η Αυγή και ο απόηχος της ήττας του 2019

Οι αντιμαχίες των δύο φατρίων εκδηλώνονται και κλιμακώνουν κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι προεδρικοί και η Ομπρέλα βρέθηκαν στα χαρακώματα για το σποτάκι του κόμματος που τελικά κατέληξε να αποσυρθεί. Όπως φαίνεται, οι αντίπαλοι του Τσίπρα προέταξαν ως αιτιολογία, ότι η κοπέλα που πρωταγωνιστούσε σε αυτό αναπαράγει «κλισέ και στερεότυπα της καθημερινότητας». Όπως είναι φυσικό, ο «πατέρας» του σπότ, ο Ν. Παππάς, ήταν έξω φρενών.

Οι ευθύνες της ήττας του 2019 δεν έχουν ξεφύγει από το μικροσκόπιο των Προεδρικών και σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση, ο Πολάκης «ζωγράφισε» το πορτραίτο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως υπεύθυνο για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Συγκεκριμένα υποστήριξε -χωρίς να αναφέρει το όνομά του- πως, αν δεν μάζευε χρήματα από τη φορολογία της μεσαίας τάξης, τότε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα ήταν διαφορετικό.

Στην Αυγή, οι ρωγμές κόντεψαν να σπάσουν το βάζο, καθώς η εφημερίδα της Αριστεράς αποτελεί μεγάλο αγκάθι που πονάει το κόμμα. Δεν έλειψαν οι σφοδρές συγκρούσεις του Ν. Φίλη με την υπόλοιπη Κ.Ο για τα σχέδια εξυγίανσης της εφημερίδας, με το μέτωπο της Ομπρέλας να σπάει και τον Τσακαλώτο να υπερασπίζεται το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής».

Στην τοποθέτηση του, κατά την αντίστοιχη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, μίλησε με όρους όρους οικονομικού ρεαλισμού και υπερασπίστηκε το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, τονίζοντας πως τα χρήματα που δαπανώνται για την εφημερίδα μπορεί να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες του κόμματος κυρίως επικοινωνιακής φύσεως.

Κομματικοί μπράβοι και άδειασμα για τις ΜΕΘ

Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας, όπως οι Α. Ξανθός και Ν. Φίλης, διαχώρισαν την θέση τους από τη φασαρία περί «VIP ΜΕΘ», μια απόφαση που δικαιώθηκε, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ µε αποδείξεις και ονόµατα το ζήτημα, παρόλο που έγινε πρωτοσέλιδο στην «Αυγή». Κερασάκι στην τούρτα, όταν ο Ν. Φίλης κάρφωσε ένα ακόμι καρφί στο φέρετρο της Αυγής, ταυτίζοντάς τη µε τη «∆ηµοκρατία» του Ι. Φιλιππάκη.

Η στάση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά όταν αναλογιστεί κανείς την σιωπή της Ομπρέλας για τους εμπλεκόμενους του ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις Μιωνή και Παπαγγελόπουλου περί συµµετοχής σε «εγκληµατική οργάνωση».

Η απάντηση του περιβάλλοντος Τσίπρα ήρθε με δημόσια κατηγορώ κατά του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», με βαριές εκφράσεις όπως, «κοµµατικοί µπράβοι», που κάνουν ιδεολογικό «face control»Πηγή αυτών των κατηγοριών υπήρξαν οι βουλευτές του του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Αυγέρη και Θ. Τζάκρη, οι οποίες στις δηµόσιες παρεµβάσεις τους διαμήνυσαν το ότι οι εκπρόσωποι της «Οµπρέλας», λειτουργούν µε λογικές αποκλεισµού.

Βέβαια, η απάντηση στην ∆. Αυγέρη ήταν άμεση, με πομπό τον ιδεολογικό καθοδηγητή της οµάδας των «53», Χ. Παπαδόπουλο, ο οποίος λίγο πολύ την κατηγόρησε πως δεν γνωρίζει σε ποιο κόμμα βρίσκεται και λέει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι.

Ξεχείλισε το ποτήρι με την εκλογή πρόεδρου από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα δημοσκοπικά χαμηλά και τους εσωκομματικούς τριγμούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ανανεώσει το ηγετικό του προφίλ και την εικόνα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, με μια γερή πινελιά εσωκομματικής δημοκρατίας. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, φαίνεται πως ανέλαβε μια δυναμική πρωτοβουλία και εισηγήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή του προέδρου και των ηγετικών οργάνων του κόμματος από την οργανωμένη βάση του , τα εγγεγραμμένα μέλη του.

Το χαμός είναι φτωχή λέξη για να περιγράψει τον αιφνιδιασμό. Την έκπληξη της Ομπρέλας διαδέχθηκε η οργή απέναντι στο «αρχηγοκεντρικό» κόμμα που πάει να σχηματιστεί, οι πρώην Πασόκοι ξαναβρήκαν την ελπίδα τους και όσο για τους Προεδρικούς…ήταν καταχαρούμενοι.

«Να μην φοβηθούμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία» ανάφερε ο κ. Τσίπρας, καταθέτοντας τις προτάσεις του «για ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό. Ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών», όπως είπε.

Τα λεγόμενα του φαίνεται πως μόνο να «ερεθίσουν» περαιτέρω κατάφεραν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η Οι Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης και Σκουρλέτης, οι απέρριψαν την πρόταση, στην βάση ότι οδηγούν σε ένα κόμμα όπου αυτονομείται ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα, χωρίς να έχουν υποχρέωση λογοδοσίας, μια πράξη που όπως είπαν είναι ξένη στις αριστερές παραδόσεις.

Σε απάντηση της κριτικής, η προεδρική πλευρά ανέφερε ότι δεν πρόκειται για αρχηγικό κόμμα, καθώς από τη βάση θα εκλέγονται και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, θα είναι δηλαδή κατ’ αναλογία ισχυρά, όπως και ο πρόεδρος.

Στην ψηφοφορία που έγινε, η εισήγηση εγκρίθηκε με 28 ψήφους, έναντι 11 που τάχθηκαν εναντίον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους κυρίους Τσακαλώτο, Φίλη, Βούτση, καταψήφισαν επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγγου, Πάνος Λάμπρου και Έφη Καλαμαρά.

Να σημειώσουμε ότι υπέρ τάχθηκαν εκτός των προεδρικών, ο Αριστείδης Μπαλτάς και Σία Αναγνωστοπούλου, που κινούνται περισσότερο στην ομάδα των «53».

Δείτε επίσης: Πρόταση – Βόμβα του Αλ. Τσίπρα που ανατρέπει όλες τις ισορροπίες

Loading