Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική διακυβέρνηση – Το τρίπτυχο του ΚΙΝΑΛ της Γεννηματά

Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική διακυβέρνηση – Το τρίπτυχο του ΚΙΝΑΛ της Γεννηματά

Από το Βελλίδειο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε εχθές στο μέλλον του κόμματος και την σχέση που θα έχει με την κυβέρνηση

Έτοιμη να δώσει σκληρή μάχη για την επανεκλογή της στον προεδρικό θώκο του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι είναι η κ. Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια γνωστοποίησε την φιλοδοξία της να πορευτεί με το τρίπτυχο «Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία και προοδευτική διακυβέρνηση», σχετικά με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και μετά την εσωκομματική εκλογή. Οι ημερομηνίες του πρώτου και δεύτερου γύρου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο είναι θέμα ελάχιστων ημερών. Χωρίς οι υποψηφιότητες να έχουν κατατεθεί ακόμη επισήμως , η κυρία Γεννηματά και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία, οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν από την επίσημη αφετηρία. Οι τελικές αποφάσεις για το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της μάχης θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ με ημερομηνία αναφοράς τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην οργάνωση της διαδικασίας, ενώ η επιστροφή της από την ΔΕΘ, θα συνοδευτεί από ορισμένες πρωτοβουλίες, από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υποψηφίων για την διαδρομή του κόμματος μέχρι την εκλογή αρχηγού. Αυτό που τονίζει στους συνεργάτες της είναι ότι η εσωκομματική μάχη πρέπει να είναι πολιτική και το μήνυμα ξεκάθαρο για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, κάτι που προσπάθησε να πετύχει και μέσα από την ομιλία της στην ΔΕΘ.

Η ομιλία στη ΔΕΘ

Η χθεσινή ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, είχε επιθετικό στίγμα απέναντι στην κυβέρνηση, με παράλληλη στοχοποίηση του Μαξίμου, ενώ δεν δίστασε να απαντήσει στα διλήμματα των προσεχών εθνικών εκλογών, που είχε θέσει προτύτερα , από το ίδιο βήμα, ο Πρωθυπουργός. Η ομιλία της ξεκίνησε με πυρά απέναντι στον πρωθυπουργό και έκλεισε, εμφανίζοντας ως αδιαπραγμάτευτο τον στόχο για «προοδευτική διακυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή». Από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν σταμάτησε να προσπαθεί να αποκλείσει το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «ήταν και θα είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ».

Από την ομιλία της κυρίας Γεννηματά δεν αφέθηκαν επί της ουσίας πολλά ερωτήματα αναπάντητα για την πολιτική της. Δηλώνοντας ότι άκουσε προσεκτικά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη και την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσπάθησε να απαντήσει στα επίμαχα σημεία των δηλώσεων του. Δεν αναφέρθηκε στα περί αυτοδυναμίας, ωστόσο τον κατηγόρησε για διχαστικό λόγο για την προσπάθεια «ενός σόου για έναν» και για μια πολιτική άδικης κατανομής του πλούτου, η οποία διογκώνει τις ανισότητες και οδηγεί στην αύξηση του δημόσιου χρέους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μετρήθηκε και πέρασε κάτω από τον πήχη. Διαψεύδει καθημερινά όσους πίστεψαν στις δήθεν μεταρρυθμίσεις. Προκαλεί γενικευμένη απογοήτευση και απαισιοδοξία στους πολίτες. Κρατά εγκλωβισμένες παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις», τόνισε η κυρία Γεννηματά συνεχίζοντας να επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς την οποία «προσπαθεί να εξαγοράσει με “δωράκια” που θα φύγουν από την άλλη τσέπη».

Με αφορμή την παρουσία της στη ΔΕΘ η κυρία Γεννηματά, θέλησε επίσης να προωθήσει τις θέσεις της για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που έχουν ήδη συγκροτήσει οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο προτίθεται να αναδείξει σε κάθε ευκαιρία εφεξής. Θεωρεί άλλωστε ότι η οικονομία βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο και ότι κρίσιμο ρόλο για την διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την πανδημία στην Ευρώπη θα διαδραματίσει και η «Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη». Εννοεί και αναμένει τη νίκη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών του SPD, στις εκλογές που έρχονται σε λίγες ημέρες και τάσσεται στο πλευρό του υποψηφίου για την καγκελαρία Όλαφ Σόλτς. Με τη νίκη του πιστεύει ότι μπορεί «να πνεύσει άνεμος αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξασφαλίσουμε»:

Την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από προοδευτικές πολιτικές για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τη μείωση των ανισοτήτων.

Την «μονιμοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών.

Την αντιμετώπιση του διογκωμένου δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου-ιδιαίτερα του μέρους που οφείλεται στην πανδημία-ώστε να απομακρύνουμε τους κινδύνους για νέες κρίσεις και

Την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα τώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις επιβάλλουν μια προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη, ισχυρό πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».


Δείτε επίσηςΓεννηματά: «Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη Νέα Αλλαγή»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play