(SEECP) / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΔΗΣ)

Πως ο Μητσοτάκης προσπαθεί να «περικυκλώσει» διπλωματικά την Τουρκία

Αναλύοντας όσα έγιναν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε και συνεχίσει να προσπαθεί να «περικυκλώσει» διπλωματικά την Τουρκία. Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός πρότεινε το 2033 ως ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καθιερώσει την Ελλάδα ως «έδρα» της διαμόρφωσης και λειτουργίας ενός εξαιρετικά χρήσιμου σχήματος περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού.

Το γεγονός ότι στην πρόσκληση που απηύθυνε η Αθήνα ανταποκρίθηκαν και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο έντεκα από τα δώδεκα μέλη της διαδικασίας, αποδεικνύει τη σημασία της Συνόδου για όλες τις πλευρές, αλλά αναγνωρίζει και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

propoli

Από εκεί και πέρα, η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, είναι μία δικαίωση για την Ελληνική Προεδρία. Αποτελεί ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης με βασική προτεραιότητα πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής μετά και το αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η σημασία της Συνόδου για τη χώρα μας

Η Σύνοδος ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Η σημασία της για τις συζητήσεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώθηκε και από το γεγονός ότι κατόπιν της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.

Η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του μοναδικού σχήματος περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και την προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, έχει πρόσθετη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Με ποιους θα συναντηθεί αύριο;

Loading