Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε χθες η κυβέρνηση όσον αφορά τις συντάξεις με τον Πρωθυπουργό να δείχνει σαφέστατα μέσα από την ομιλία του ότι ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων που εκκρεμούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο δίνει έμφαση αυτήν την περίοδο σε αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τις 31/3 με το σχέδιο να λέει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν βγει 75.000 συντάξεις. Πρόκειται για «συντάξεις εμπιστοσύνης», δηλαδή το κράτος θα καταβάλει τη σύνταξη με τα στοιχεία που παρέχουν οι ασφαλισμένοι και σε δεύτερο χρόνο θα κάνει τη διασταύρωση.

Οι συγκεκριμένες συντάξεις έχουν να κάνουν μόνο με ασφαλισμένους με ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον e-ΕΦΚΑ και τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος με υπεύθυνη δήλωση.

Δεκτές γίνονται οι δηλώσεις χωρίς παραστατικά, χωρίς διασταύρωση ή έλεγχο των στοιχείων, τα οποία θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δηλώσει ψευδή στοιχεία τότε θα έχει ποινικές ευθύνες και επιστροφή αναδρομικών.

Ποιες αιτήσεις αφορούν οι fast track συντάξεις

Οι συγκεκριμένες συντάξεις αφορούν τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1/4/2022 και η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται τρεις μήνες μετά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν δεν εκδοθεί άμεσα μέσα σε 3 μήνες, ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει με υπεύθυνη δήλωση επιπλέον στοιχεία και παραστατικά.

Δείτε επίσης: Αυξήσεις παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ομολόγων