Πως θα γίνει το debate των υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής – Οι τρείς καινοτομίες

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να απουσιάζει, έχει κλειδώσει οριστικά

Ένα νέο μοντέλο debate θα εγκαινιάσει η ΕΡΤ, με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Στόχος της δημόσιας τηλεόρασης, που θα διοργανώσει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου την τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από δικό τους αίτημα, είναι η πληρέστερη ενημέρωση των τηλεθεατών, καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η πρώτη καινοτομία που αποφασίστηκε, μετά από συννενοήση με τους μετέχοντες υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη, είναι η συμμετοχή τριών μόνον δημοσιογράφων και συγκεκριμένα των Γιώργου Κουβαρά, Τάσου Παππά και Παύλου Τσίμα.

Αυτό το γεγονός θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και θα έχουν τη δυνατότητα, δύο φορές στη διάρκεια του debate, να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το θελήσουν.

Η δεύτερη καινοτομία, πρωτόγνωρη για την χώρα μας, είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί, εφόσον το θέλει να σχολιάζει επί 45’’ τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς με το πέρας των πέντε θεματικών ενοτήτων, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό
2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό
3.Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.
4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.
5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90’’.

Τον γενικό συντονισμό του debate θα έχει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: «Είναι αδιανόητο να προσπαθεί να αξιοποιήσει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ο κ. Τσίπρας»