Το σχέδιο που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να δουλεύει ένα σχέδιο το οποίο θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά έτσι ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες θα επιφέρουν αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ ή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης διότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ θα στερούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία, αλλά θα επέφερε μικρό τελικά όφελος στην τελική τιμή, για παράδειγμα της βενζίνης, ενώ την ίδια ώρα το μεγαλύτερο όφελος θα το είχαν αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις καυσίμων.
Ο κ. Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha και με άλλα λόγια είπε ότι θα στηριχθούν οι αδύναμοι πολίτες χωρίς όμως να προσδιορίσει την έκταση της στήριξης, αφού αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να δοθεί άλλη μια φορά επίδομα 250 ευρώ όπως δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους, αλλά με βασική προϋπόθεση το ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ, και το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
«Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Κάθε μέρα ασχολούμαστε με το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις ενισχύσεις που δίνουμε, εντός όμως ενός πλαισίου δημοσιονομικής υπευθυνότητας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πολίτες, οι οποίοι τρόποι θα φανούν το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίσουν να δίνονται επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ θα υπάρχει και μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα διευκολύνει το 80% των ελληνικών νοικοκυριών.
Βέβαια το πώς θα πάνε τα πράγματα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα γίνουν κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα και στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.
Όπως υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, «είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς».
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Τα τρία συν ένα μηνύματα της συνέντευξής του και οι αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων
- Τζο Μπάιντεν: Αντιδρά στην ερώτηση για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και τον Τραμπ
- Προτεινόμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Τάσος Γιαννίτσης: Μια προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου
- Η Ελλάδα επιλέγεται ως μία από τις δύο έδρες του προγράμματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών GOVSATCOM της ΕΕ
- Νικήτας Κακλαμάνης: Πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της Βουλής
- Μείωση θανάτων κατά 0,8% στη χώρα το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ