Πως βλέπει ο Μητσοτάκης τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Πως βλέπει ο Μητσοτάκης τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε μια πυριτιδαποθήκη που απειλεί να βάλει φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως είναι φυσικό, εντός συνόρων, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση. Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν, γύρω από αυτήν τη συζήτηση, στο πως βλέπει και αξιολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διπλωματική στάση που πρέπει και μπορεί να κρατήσει η χώρα μας.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είμαστε, μαζί με την Κύπρο, η πιο κοντινή χώρα στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ, αλλά χαίρουμε επίσης μεγάλου σεβασμού στον αραβικό κόσμο. Από αυτήν την άποψη, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αντικειμενική όσον αφορά στη συνολική της πολιτική ως προς την αναγνώριση των βασικών αρχών του ζητήματος.

Η λύση των δυο κρατών

Ο δεύτερος είναι ότι με βάση τα παραπάνω η πατρίδα μας μπορεί να φέρει στο προσκήνιο αυτό που η Αθήνα ονομάζει λύση δύο κρατών: ουσιαστικά το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του Ισραήλ και, φυσικά, το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να αποκαλεί το Ισραήλ πατρίδα του.

Φυσικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξεί να το κάνει, επειδή είναι πολύ σαφείς σχετικά με τον ορισμό της ως τρομοκρατικής οργάνωσης. “Δεν υπάρχει τρόπος να φανταστεί κανείς την επίλυση αυτής της κρίσης χωρίς μια στρατηγική ήττα της Χαμάς. Είμαι προσεκτικός και δεν μιλάω για εξάλειψη της Χαμάς, αλλά μιλάω για την αναγκαιότητα της ήττας της Χαμάς” ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα, ωστόσο, επαναλαμβάνει πόσο ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Η παρέμβαση της Αθήνας για ανθρωπιστική βοήθεια

Και εδώ τίθεται μια άλλη διάσταση. Η ελληνική πλευρά μελετά τρόπους να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσης – δεδομένου ότι εμείς και η Κύπρος είμαστε από τις πιο κοντινές χώρες. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τη Γάζα τώρα είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που είναι απαραίτητη είναι καίριας σημασίας. Μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της βοήθειας φτάνει στη Γάζα, γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη, μοναδική κατάσταση όπου η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος. “Οι κανόνες εμπλοκής μιας δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι με τους κανόνες εμπλοκής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist : Λύση της κρίσης χωρίς την στρατηγική ήττα της Χαμάς δεν υπάρχει – Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν

Loading

Play