(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Πόσες ΔΕΘ, πόσα λόγια

Θεσσαλονίκη. Κόμβος διαμετακομιστικός, μεταφορικός, εμπορικός, διπλωματικός και ενεργειακός. Kόμβος ωστόσο, και με πολλά προβλήματα. Προβλήματα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαδεχόμενες η μία την άλλη, αντιμετωπίζουν ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Όλοι κάνουν ότι δεν τον βλέπουν, αλλά δεν μπορούν και να τον αγνοήσουν γιατί είναι πολύ μεγάλος και μες στα πόδια τους.

Τα θέτουμε κάθε φορά με γλαφυρότητα, οι δημοσκοπήσεις τα επιβεβαιώνουν, οι κυβερνήσεις τα σημειώνουν και τα κλειδώνουν στα συρτάρια.

Στην πραγματικότητα, η φτιασιδωμένη εικόνα της Θεσσαλονίκης θυμίζει τα λόγια του συγγραφέα Ρέιμοντ Τσάντλερ:

«Από τα δέκα μέτρα φαίνεται πολύ κομψή. Από τα τρία μέτρα φαινόταν σαν να είχε φτιαχτεί για να φαίνεται από τα δέκα μέτρα».

Συνέπεια, αλήθεια και έργο ζητά η πόλη. Πράσινο και αστικές συγκοινωνίες. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τόσο απλά. Ούτε ιπτάμενα χαλιά, ούτε Μπουρτζ Χαλίφα.

Μια σύγχρονη μεγαλούπολη που στερείται ένα μεταφορικό μέσο σταθερής τροχιάς και ένα σοβαρό και λειτουργικό μέσο μαζικής μεταφοράς. Πόλη πυκνοδομημένη με ελάχιστους και ανεπαρκείς ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Το αίτημα για αποκέντρωση είναι διαχρονικό και πάντα ουσιαστικό, όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά για μια ισορροπημένη ανάπτυξη της χώρας μας.

Η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό της πλαίσιο εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα, ίσως και περισσότερα από 504 χιλιόμετρα.

Ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε από πάνω της τον κεντημένο με βαρίδια μανδύα της «συμπρωτεύουσας». Σημείο αναφοράς πρέπει να είναι η δυναμική της ίδιας της πόλης και όχι η Αθήνα. Να αποκτήσει την αναγκαία χειραφέτηση και να δρομολογήσει τον επί της ουσίας απογαλακτισμό της από το κέντρο.

Μια ευρωπαϊκή πόλη με ισχυρό brand name που θα υλοποιεί πρωτοβουλίες κοιτάζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις αναπτύσσοντας ευέλικτα αντανακλαστικά.

Έργα κύριοι. Έργα.

Μη μπουκώσετε με λόγια που αποδείχτηκαν «πουκάμισο αδειανό» και αυτόν τον Σεπτέμβρη την πόλη.

«Είναι πιο εύκολο να δημιουργείς εφτά θεωρίες παρά να πραγματοποιείς μία». Μέχρι τότε η πόλη θα εξακολουθεί να ζει ανάλαφρα και ηδονικά την καθημερινότητά της…

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης στο κυνήγι τις ανάπτυξης και της… πράσινης ανάπτυξης

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr