Πόσος είναι ο λογαριασμός του πολέμου;

Πόσος είναι ο λογαριασμός του πολέμου;

Όποιος αναζητά στη Μέση Ανατολή «καλούς» και «κακούς» μάλλον θα χάσει το χρόνο του. Εκεί που ο πόλεμος είναι κινητήριος μοχλός των εξελίξεων, η λογική του Hollywood δεν χωράει. Ο Ισραηλινός δεν είναι μόνο το θύμα μιας φρικιαστικής επίθεσης όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, και ο Παλαιστίνιος δεν είναι μόνο ο εξεγερμένος που ζητάει δικαιοσύνη μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Την 7η Οκτωβρίου του 2023, η Χαμάς έσπασε το φράγμα της Γάζας, πέρασε στο Νότιο Ισραήλ και κατέσφαξε τουλάχιστον 1000 Ισραηλινούς. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπολύει εδώ και ένα χρόνο την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην Λωρίδα της Γάζας. Ο απολογισμός είναι δραματικός: 40.000 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, εκατοντάδες στη Δυτική Όχθη από τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών, 50 ακόμα Ισραηλινοί αιχμάλωτοι και περίπου 400 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πέρα από το μέτωπο της Γάζας, το Ισραήλ αποφάσισε να ανοίξει και το μέτωπο της Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας μια πολυσύνθετη επιχείρηση στον Λίβανο. Σε αυτή την επιχείρηση κατά της σιιτικής οργάνωσης, κατάφερε να «ξεδοντιάσει» τη στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 356 Λιβανέζων αμάχων. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν δύο βασικά συμπεράσματα: το Ισραήλ κατάφερε να διαλύσει τους δυο βασικούς του αντιπάλους και να κόψει τους δεσμούς του Ιράν με τα σύνορα του, αλλά για να το πετύχει αιματοκύλησε την περιοχή.

Η στρατηγική του Ισραήλ μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα αλλά δεν προσφέρει τον βασικό στόχο της ειρήνης. Αυτό δεν αφορά μόνο τους αντιπάλους του Ισραήλ αλλά και τον ίδιο τον ισραηλινό λαό, καθώς οι νεκροί ενός ακόμα πολέμου θα αναζητήσουν την δικαίωση για τις απώλειές τους. Λύσεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο οι πολιτικές ηγεσίες τις ακυρώνουν. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνική συνύπαρξη, μα μέχρι τότε θα αναρωτιόμαστε πότε και στους πόσους νεκρούς θα πατσίσουμε;

Υ.Γ: Η τελευταία φορά που το Ισραήλ επιχείρησε να δημιουργήσει buffer zone στον Νότιο Λίβανο, κατάφερε να εκδιώξει την PLO αλλά «γέννησε» τη Hezbollah. Αν οι αναλύσεις στα ισραηλινά μέσα έχουν βάση και το Ισραήλ εξετάζει την επανεγκαθίδρυση του στον Νότιο Λίβανο, τότε θα μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου.

Loading

Play