Για τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μίλησε στην εκπομπή “Μιλάμε Πολιτικά” στον Flash 99,4 ο Κώστας Πουλάκης, πρώην πρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο Αποδήμων.
Μιλάμε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, για όσους δηλαδή έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίζουν από εκεί που διαμένουν και όχι να χρειάζεται να έρχονται στη χώρα για να ψηφίσουν, διευκρίνισε.
Όπως σημείωσε, το Σύνταγμα του 1975 δίνει τη δυνατότητα για νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, κάτι που δεν έγινε μέχρι το 2009 όταν ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε μία πρόταση νόμου που όμως δεν προχώρησε.
Καμία κυβέρνηση από το παλιό δικομματικό σύστημα θέλησαν να το αντιμετωπίσουν, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν κατέθεσε ένα πόρισμα αλλά ένα ολόκληρο νομοθέτημα.
Ξεχώρισε τρεις βασικές παραμέτρους που περιγράφονται στο νομοθέτημα. Αρχικά, είπε, να διευκολύνουμε για να ψηφίσουν όσους είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ανέφερε ότι είναι χρήσιμο να γίνει μία καταγραφή των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, μέσω των προξενείων. Να τους διευκολύνουμε να ψηφίζουν στα προξενεία αυτοπροσώπως και όχι με επιστολική ψήφο και να ψηφίζουν για τους βουλευτές επικρατείας του εξωτερικού, μια υποομάδα των βουλευτών επικρατείας, εξήγησε.
Χαρακτήρισε ως λάθος να προσμετρώνται στο γενικό σύνολο και οι ψήφοι των πολιτών του εξωτερικού. Ανέφερε ότι προκύπτει πολιτικό πρόβλημα, όταν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν πρόσωπα από το εξωτερικό χωρίς όμως να έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις στην καθημερινότητα του.
Για τη νομοθετική ρύθμιση, που ψήφισε η ΝΔ για τον «Κλεισθένη» είπε ότι “ανατρέπει τη δική μας βούληση. Ότι και να ψηφίσατε, πρόεδρος βγαίνει αυτός που θέλω εγώ. τους αφαίρεσε τα λεφτά και τις αρμοδιότητες και τους έδωσε συμβουλευτικό ρόλο. Επίσης, ο κόσμος ψήφισε με βάση με την αναλογικότητα της αντιπροσώπευσης” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.
Τέλος, έκανε λόγο για ωμές παρεμβάσης αντιδημοκρατικές, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Θα το κρίνουν τα δικαστήρια είπε.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Πουλάκη εδώ: