Πούτιν και Μισέλ συζήτησαν για την χρήση του Spunik-V

Πούτιν και Μισέλ συζήτησαν για την χρήση του Spunik-V

Συζήτηση για το ενδεχόμενο της χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Σαρλ Μισέλ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πούτιν, στη συνομιλία με τον Μισέλ, υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να αποκαταστήσει τη συνεργασία με την Ευρώπη στο πλαίσιο της κανονικότητας εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην επικείμενη στις 25-26 Μαρτίου συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ έθιξε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, η οποία έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μη εποικοδομητικής και συχνά εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης των εταίρων».

Εκτός από την χρήση του εμβολίου, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Μισέλ Πούτιν, συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η κατάσταση στην Λευκορωσία και μερικά άλλα επίκαιρα ζητήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μισέλ-Πούτιν, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την άποψη ότι «οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο και επιβεβαίωσε τη στάση της ΕΕ ( έναντι της Ρωσίας) σε πέντε κατευθυντήριες αρχές, που βασίζονται στις βασικές αξίες της ΕΕ».

«Οι πέντε κατευθυντήριες αρχές» αφορούν βασικά την τήρηση των συμφωνιών του Μίσνκ στο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, την αποκατάσταση στενών σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών) και την αντίδραση της ΕΕ, στις επιλογές της Μόσχας να συνεργαστεί μαζί της επιλεκτικά σε ορισμένα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται επίσης ότι «στην παρούσα χρονική περίοδο σε πολλούς τομείς υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Παράλληλα οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι «μια άλλη κατεύθυνση» στις μεταξύ τους σχέσεις είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρξει «σταθερή πρόοδος» όσον αφορά στην τήρηση των συμφωνιών του Μίνσκ και «στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση «ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς την ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον κύριο (Αλεξέι) Ναβάλνι».

Δείτε επίσης: 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play