Πούτιν: «Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ανοησία – Θα μειώσουμε την παραγωγή»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πούτιν: «Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ανοησία – Θα μειώσουμε την παραγωγή»

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα “μειώσει την παραγωγή” του ρωσικού πετρελαίου “αν είναι απαραίτητο” λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.

Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια “ανόητη απόφαση”, δήλωσε.

Η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, «μη εμπορικής» λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο

Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, “η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο”, δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους

Ένας τέτοιος μηχανισμός “αφορά όλο τον κόσμο“, δήλωσε ο Πούτιν “καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή”, δήλωσε.

Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η θέσπιση από τη Δύση ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας.

Η Ρωσία, η ρωσική οικονομία, έχει τις απαραίτητες δυνατότητες να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τέτοια μέτρα, όπως το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, δεν θα το επηρεάσουν“, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το κόστος του ρωσικού πετρελαίου μετά την εισαγωγή του ανώτατου ορίου τιμών θα αλλάξει

Σύμφωνα με το almayadeen, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι το κόστος του ρωσικού πετρελαίου μετά την εισαγωγή του ανώτατου ορίου τιμών θα αλλάξει, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα βήμα προς την αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Η τιμή θα αλλάξει. Ένα πράγμα είναι σαφές και αναμφισβήτητο: η υιοθέτηση αυτών των αποφάσεων είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν οι Ευρωπαίοι και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερες τιμές, καθώς οι ΗΠΑ πείθουν τους συμμάχους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Το ανώτατο όριο θα επανεξετάζεται κάθε δύο μήνες, ώστε να παραμείνει 5% κάτω από τον δείκτη αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν επίσης την ίδια ημέρα να ορίσουν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων για το πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλυψε ότι η Μόσχα ετοιμάζει απάντηση στο πλαφόν τιμών και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το μέτρο. “Οι αποφάσεις προετοιμάζονται, αλλά, φυσικά, ένα πράγμα είναι προφανές εδώ – δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα ανώτατο όριο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι δηλώσεις Μακρόν δεν αλλάζουν τίποτα»

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια θα αλλάξουν τις γενικές προσεγγίσεις του Παρισιού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία.

Όχι, δεν το πιστεύουμε”, δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι προσεγγίσεις της Γαλλίας έχουν αλλάξει μετά τη δήλωση του Μακρόν.

Η Ρωσία προσαρμόζεται στις κυρώσεις- κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Σολτς
Σε σχετικό πλαίσιο, ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία προσαρμόζεται στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε ότι αποτελούν ισχυρό εργαλείο εναντίον της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σολτς υποστήριξε ότι η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνεται, προσθέτοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι “ορισμένα προβλήματα, φυσικά, προκύπτουν εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν ήταν κρίσιμης φύσης, και εδώ μπορείτε να διαφωνήσετε με τον κ. Σολτς.

Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες βλέπουν σαφώς τη διαδικασία προσαρμογής της ρωσικής οικονομίας σε αυτές τις συνθήκες και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να το αρνηθούμε”.

Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις βλάπτουν τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής οικονομίας.

Εκτίμησε ότι “θα ήταν μάλλον επίσης αντιεπαγγελματικό να σιωπήσουμε για τη ζημιά που προκαλούν οι κυρώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Εννοώ όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ εναντίον μας. Αυτή η ζημιά είναι προφανής και η ζημιά αυτών των κυρώσεων για τη γερμανική οικονομία είναι προφανής”.

Αυτό είναι γνωστό στους ειδικούς μας, στους ειδικούς στις Βρυξέλλες και στους ειδικούς στο Βερολίνο”, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: O επικεφαλής της Gazprom και ο Ερντογάν συζήτησαν για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου

Loading

Play