«Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

«Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνει δημόσια και παρέχει την πολιτική στήριξη στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου γνέφοντας θετικά στους επενδυτές 

Ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς φόβους της Ευρώπης με την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία ήταν η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Ο φόβος αυτός μοιάζει περισσότερο αληθινός τις τελευταίες μέρες, με το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, κάτι που απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους να «απογαλακτιστούν» από το ρωσικό αέριο.

Απέναντι σε αυτή τη συγκυρία, στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοποίησης των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων προς όφελος της χώρας και για αυτό το λόγο επισπεύδουν την έναρξη των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο.

Ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους. 

Το στοίχημα θα κριθεί και από το πώς θα ανταποκριθούν οι εταιρείες – παραχωρησιούχοι των περιοχών νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντικατάστασή τους σε περίπτωση που δεν κινητοποιηθούν άμεσα και συζητάει ήδη με τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές που φέρονται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αρης Στεφάτος, έχει μιλήσει για πιθανούς στόχους φυσικού αερίου, με κοιτάσματα αξίας 250 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές που έχουν απομείνει στην Ελλάδα Total, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean, είχαν απογοητευτεί από την απουσία της κυβερνητικής στήριξης απέναντι στα ερευνητικά τους προγράμματα με αποτέλεσμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο παραχωρήσεις ή και κάποιοι εξ αυτών να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών τον τελεταίο μήνα

Loading