Παρά τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ έδωσαν την Τρίτη το πράσινο φως για την άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από πιθανή τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους αγροτών και κυνηγών. Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να μεταφερθεί ο λύκος από το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» σε «απλή προστασία», μια πρόταση η οποία καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023, με λύκους να ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.