Του Γιάννη Χαβιανίδη
Ως προάγγελος ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου – Ιταλίας θεωρείται από πολιτικούς και διπλωματικούς αναλυτές η χθεσινή υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στις 8 Ιανουαρίου, ελληνικά και αιγυπτιακά κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν την ανακήρυξη Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ενώ στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη διαδικασία και με την Ιταλία, ως συνέχεια της τετραμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Γαλλίας που θα λάβει χώρα στο Κάιρο στις 4 ή 5 του Γενάρη.
Το μεγάλο “αγκάθι” για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι η Αίγυπτος, καθώς διαχρονικά το Κάιρο θεωρεί ανατολικό σύνορο της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τον 28ο μεσημβρινό που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο και δεν αποδέχεται τη θέση της Αθήνας που οριοθετεί την ΑΟΖ στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, σημειώνουν πως η Αίγυπτος κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, αφού φοβάται τη διεισδυτικότητα της Τουρκίας στους αντιπάλους του προέδρου Αλ Σίσι και πιθανή αναβίωση της “Μουσουλμανικής αδελφότητας” στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα γενικευμένο κλίμα αναστάτωσης.
Μέσα σε αυτό το εύθραυστο διπλωματικό περιβάλλον, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων, δείχνοντας ότι δεν φοβάται το “μπούλινγκ” της Άγκυρας. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση παραμένει μέγα ερωτηματικό το τι θα πράξει η Αθήνα στην περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει γεωτρύπανο στα ελληνικά χωρικά ύδατα κάτω από την Κρήτη.
Διπλωματικός “πυρετός”
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσιγκτον, Νταβός και Μόναχο, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί περαιτέρω η κατάσταση, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί πως μέσω του EastMed θωρακίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και άρα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την υποστήριξη σύσσωμης της Ευρώπης απέναντι στον οθωμανικό αναθεωρητισμό.
Θετικός οιωνός είναι η επιστολή στήριξης στον αγωγό EastMed που έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στην οποία αναφέρει ότι εύχεται την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία “συνεχίζει να στηρίζει και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος”.