Εξετάζονται οι στρατηγικές του Μητσοτάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας amid intense political negotiations. Μπορεί το 2019, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδέθηκε από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εντούτοις, η συζήτηση που επίκειται εξελίσσεται σε δύσκολο σταυρόλεξο για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους. Πρόωρη χαρακτηρίζουν την κουβέντα από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2025. Εν τω μεταξύ, οι γαλάζιοι βουλευτές συζητούν ότι οι πιθανές υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές και από τις δύο πλευρές. Σημαντικό είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα και τον κατηγόρησε για υποβάθμιση του θεσμού.
Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να βαδίσει σε δύο διαφορετικούς δρόμους. Η μία επιλογή είναι να προτείνει πρόσωπο που θα προέρχεται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και της συντηρητικής παράταξης, κάτι που θα ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο. Ανάμεσα στα ονόματα που υποστηρίζονται είναι αυτά του Κωνσταντίνου Τασούλα και του Κώστα Καραμανλή.
Αναφορικά με την προοδευτική αντιπολίτευση, τα σενάρια για την θέση του ΠτΔ τρέχουν στα κομματικά γραφεία, με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να είναι δύσκολη, καθώς είναι υπό αμφισβήτηση από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ. Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε για τη θέση τον Χρήστο Ράμμο, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η κατάσταση για την εκλογή του Προεδρεύοντος προδιαγράφεται ενδιαφέρουσα, καθώς πολλοί παράγοντες θα κληθούν να τοποθετηθούν, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σύντομα.