Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ο πλέον κατάλληλος χώρος και χρόνος για να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία θα δείξει τα μελλούμενα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πρόκειται για μια ημερομηνία κατά την οποία οι δυο ηγέτες θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον, με τις διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδανική στιγμή να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν δια ζώσης για τα ανοιχτά ζητήματα που οξύνουν την ένταση στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Άλλωστε, οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ λειτούργησαν ως «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως συνέβη μεταξύ Σημίτη-Ντεμιρέλ το 1997 όσο και μεταξύ Καραμανλή-Ντεμιρέλ το μακρινό 1975.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για μια πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Ιουνίου, όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι η Αθήνα εμπιστεύεται την Άγκυρα. Κάθε άλλο…
Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και η στάση που θα κρατήσει η γειτονική χώρα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την τύχη του νέου γύρου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρόκειται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου και ανάλογα με τους τουρκικούς χειρισμούς στα δυο συγκεκριμένα ζητήματα θα εξαρτηθεί και το μέλλον ενός ακόμη γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αυτήν την φορά στην Ελλάδα.
Η Τουρκία θέλει (επικοινωνιακή) ρεβάνς
Στους αναλυτές που «βλέπουν» σχετική ηρεμία στα ελληνοτουρκικά τις επόμενες εβδομάδες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως «όλα είναι ανοιχτά». Δεδομένου ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας διανύουν τη χειρότερη περίοδο τους, αλλά και της έρευνας που ξεκινά στην Αμερική για την υπόθεση «Halkbank», η οποία αγγίζει προσωπικά τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι προφανές ότι η Άγκυρα αισθάνεται «στριμωγμένη» πολιτικά και χωρίς ισχυρούς «φίλους» και συμμαχίες.
Άρα, όπως εξηγούν, συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την οποία η Τουρκία θα παριστάνει την αθώα περιστερά, να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο επιδιώκοντας μια «επικοινωνιακή» ρεβάνς που θα απαντήσει στις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται το φετινό καλοκαίρι να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμό…
Δείτε επίσης: Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Δένδια για ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Βαλκάνια