Προγραμματισμός 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ψηφιακό Κτηματολόγιο: Μετάβαση στην τεχνολογία του 21ου αιώνα

Προγραμματισμός 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ψηφιακό Κτηματολόγιο: Μετάβαση στην τεχνολογία του 21ου αιώνα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του δήμου Φαρκαδόνας με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας, επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στην αποκατάσταση της περιοχής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Το ευρύτερο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περιλαμβάνει δαπάνες και επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, έγινε επανεξέταση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, που περιλαμβάνουν την καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, τη διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Ανασυγκρότησης και την Κίνηση Πολιτών Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα μαζί σας. Αυτή η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα μας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.

Σας συγχαίρω για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίσατε αυτή τη μεγάλη καταστροφή και δεν περιοριστήκατε σε στείρα άρνηση. Προσήλθατε σε μια γόνιμη δημιουργική συζήτηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, κυρίως με τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος συντονίζει τα ζητήματα στήριξης και αποκατάστασης.

Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο αν δεν έχουμε τις τοπικές κοινωνίες αρωγούς. Εσείς μας υποδεικνύετε λάθη, καθυστερήσεις και προτεραιότητες. Ειδικά οι προτεραιότητες είναι καθοριστικές, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα πρέπει να ακούμε τις δικές σας προτάσεις για το τι είναι πιο σημαντικό.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον κ. Περιφερειάρχη, την οποία χαρακτηρίζω άριστη, τόσο σε τρέχοντα ζητήματα όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.

Αναφορικά με την πανώλη, η διαχείρισή της ήταν υποδειγματική, όπως επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που την θεώρησε υπόδειγμα προς μίμηση. Απαιτείται να κρατήσουμε τον κύκλο κλειστό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι σημαντικό να έχουμε σαφή εικόνα για τους πόρους που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, που ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με περίπου 1,5 δισ. να διατίθεται για στήριξη και αποκατάσταση και άλλο 1,5 δισ. για μεγάλα έργα υποδομής.

Εάν η φυσική καταστροφή αυτή έπληττε την οικονομία μας σε μια περίοδο που δεν ήταν σε ανάπτυξη, τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσκολότερα. Σήμερα, έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη και αποκατάσταση.

Το αίτημα που ακούω είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Η κάθε περίπτωση καθεστώτος καθυστέρησης χρειάζεται προσοχή.

Για τα ζητήματα της συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, έχουν γίνει σημαντικά έργα πρώτης παρέμβασης από την Περιφέρεια, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες και σχεδιασμός για τη μακροπρόθεσμη προστασία.

Επιπλέον, θα θέσουμε σε προτεραιότητα τα σχολεία, διασφαλίζοντας ότι θα επισκευαστούν καλύτερα απ’ ό,τι πριν, με τις υποχρεώσεις των αναδόχων να τηρούνται.

Θα δούμε τη Φαρκαδόνα ως αναπτυξιακό project που θα ενταχθεί στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Οι προτάσεις σας θα εξεταστούν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων σχεδίων, όπως το ΒΙΠΑ και η εξειδίκευση του νέου Εξοικονομώ.

Πρέπει να εργαζόμαστε ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, κάτι που είναι θετικό μήνυμα από τη σημερινή μας συνάντηση.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, όπου ενημερώθηκε για τις νέες δυνατότητες του γραφείου και τις διαδικασίες ψηφιοποίησης, που έχουν ενισχύσει την παραγωγικότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Κτηματολογικό Γραφείο προγραμματίζει την πλήρη λειτουργία του έως το τέλος του 2025, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην εξυπηρέτηση του κοινού.

©

Loading

Play