Πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα

Επιστολή προς τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί, με αίτημα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αυξανόμενη ένταση και οι κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει στην επιστολή του ότι «η τουρκική ηγεσία αυξάνει σκόπιμα τις εντάσεις στην περιοχή με εμπρηστικές ομιλίες και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εντείνει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ και της αρχής της καλής γειτονίας, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι απέναντι στην αυξανόμενη προκλητικότητα και τις μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο με την έκδοση συνεχιζόμενων NAVTEX στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την παραβίαση των εδαφικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και την ανακοίνωση για περισσότερες παράνομες ενεργειακές εξερευνήσεις και γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα,«το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εκδόσει ψήφισμα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενάντια στις αποσταθεροποιητικές προκλήσεις της Τουρκίας και προτείνοντας μια στρατηγική που να προωθεί την αποκλιμάκωση και να ενισχύει τον διάλογο».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα ότι ένας δρόμος υπάρχει «για να μπει φρένο στην κλιμακούμενη επιθετικότητα -έμπρακτη και ρητορική- του Ερντογάν και να ανοίξει ο δρόμος για αποκλιμάκωση και διάλογο». Αυτός είναι, είπε, «στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου να υπάρξουν, επιτέλους, αποτελεσματικές, οικονομικές κυρώσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συνδρομή όλων των πολιτικών πτερύγων οφείλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play