EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πρόταση για διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών από Μητσοτάκη και άλλους 22 ηγέτες

Παγκόσμια σύμπνοια παρατηρείται ως προς την αντιμετώπιση των πανδημιών, αν κρίνει κανείς από το κοινό άρθρο του Σαρλ Μισέλ και του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που συνυπογράφεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Εμάνουελ Μακρόν, την Ανγκέλα Μέρκελ και άλλους 20 ηγέτες.

Το άρθρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ τιτλοφορείται “H COVID-19 δείχνει γιατί απαιτείται ενωμένη δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας”.

propoli

Μία από τις χαρακτηριστικές παραγράφους του άρθρου είναι η εξής: «Η πανδημία COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας».

Παράλληλα, σημειώνεται με νόημα: «Σήμερα, έχουμε την ίδια ελπίδα ότι καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία της COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές. Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

“Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό”

Σε άλλο σημείο του κειμένου διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για αυτό και μελλοντικές πανδημίες. Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, γίνεται λόγος και για τη δημιουργία μίας διεθνούς συνθήκης για την αντιμετώπιση των πανδημιών: «Τα έθνη πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών. Ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης θα ήταν να προωθήσει μια προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και όλων των κοινωνιών, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ικανότητες και την ανθεκτικότητα στις μελλοντικές πανδημίες».

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: “Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading