Σειρά προτάσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 καταθέτουν πέντε φορείς της Χαλκιδικής για την τουριστική περίοδο.
Οι φορείς της περιοχής κάνουν λόγο στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, για προτάσεις περιορισμού άσκοπης μετακίνησης ύποπτου περιστατικού και περίθαλψης των κρουσμάτων που δε χρήζουν εξέτασης σε δευτεροβάθμια δομή, να γίνονται στο κατάλυμα του ασθενούς. Προτείνεται επίσης, η διασύνδεση των καταλυμάτων με γιατρό που θα διαχειρίζεται το κρούσμα.
Στα αιτήματα τους παρουσιάζεται η ενίσχυση του Νοσοκομείου Πολυγύρου με εξοπλισμό και προσωπικό για τη διενέργεια των μοριακών ελέγχων των δειγμάτων και η δημιουργία δικτύων που θα λαμβάνουν δείγματα για διαγνωστικούς ελέγχους στο κατάλυμα του ασθενούς ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.
Οι φορείς της Χαλκιδικής επισημαίνουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη θερινή περίοδο και να προστεθούν ασθενοφόρα που θα κινούν μόνο ύποπτα περιστατικά για λοίμωξη COVID-19.
Στη συνέχεια της σύσκεψης προέκυψε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν ιδιαιτερότητες (όπως η δυσκολία να ελεγχθεί ο οδικός τουρισμός, η ανεπάρκεια διαχείρισης ύποπτων περιστατικών και η οικιστική πυκνότητα ορισμένων περιοχών), «που συνιστούν σοβαρά κενά ασφαλείας στη διαχείριση ύποπτων περιστατικών» και «ως εκ τούτου προκύπτουν αυξημένες πιθανότητες διασποράς της νόσου COVID-19».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόριος Τάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκδικής, Αντώνης Δελημήτρου.