Πρωτοβουλία για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Τουρισμού- Επισιτισμού που παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά η οποία συζήτησε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο σε τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό Γιώργο Χότζογλου.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή της αναφέρει ότι με δεδομένο το μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας που υφίσταται ο τουριστικός επισιτιστικός τομέας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς οφείλει να επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά του για το επόμενο διάστημα. «Με μειώσεις φόρων (εστίαση, διαμονή), επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για να λάβουν το επίδομα ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τους χειμερινούς μήνες», σημειώνει και προσθέτει:
«-Να καλυφθούν με το μέτρο, που ήδη εξαγγέλθηκε, της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας για τον κλάδο και οι περίπου 25000 εργαζόμενοι που έχουν εξαιρεθεί και είναι μάλιστα οικονομικά ασθενέστεροι (εργαζόμενοι ολίγων ημερών την εβδομάδα, ξενοδοχεία βραχείας λειτουργίας κα). Σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Στα μέτρα στήριξης πρέπει να ενταχθούν και οι ξεναγοί.
– Να κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, η κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει υπογράφει για τον επισιτισμό. Καθυστερεί αδικαιολόγητα για 5 μήνες, ευνοώντας μόνο τους κακόπιστους εργοδότες.
– Να παραταθεί νομοθετικά η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν για τους εργαζόμενους σε είδη ζαχαροπλαστικής, εργοστάσια κατασκευής ζαχαρωτών, ενοικιαζόμενα δωμάτια (όσον αφορά την μετενέργεια των όρων εργασίας).
– Για τα θέματα αυτά, θα αναλάβω και προσωπικά πρωτοβουλία προς τον πρωθυπουργό. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα συνεχίσει την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το υπουργείο Εργασίας».