Η τροπολογία που περιλαμβάνει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, την εξαίρεση από την υποχρέωση της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, η Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα”.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε σε δηκτικό τόνο, την κριτική που διατυπώθηκε ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
«Χαίρομαι γιατί οι stakeholders δεν συμφωνούν με τα οικονομικά της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στους εγχώριους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο παρουσιάζουν θετικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρομαι στους θεσμούς, αναφέρομαι στους εταίρους, αναφέρομαι στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρομαι στους επενδυτές. Πάνω από όλα αναφέρομαι στην ελληνική οικονομία. Χαίρομαι γιατί αυτό δεν αναγνωρίζουν τα οικονομικά της αντιπολίτευσης, όπως κατατέθηκαν και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «αν έχετε δίκιο και είναι τόσο κακιά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, απορώ πώς μοιράζετε δισεκατομμύρια εδώ την ίδια ώρα που παρουσιάζετε μια πολύ κακή για την οικονομία. Αυτό δεν έχει λογική».
«Καταλαβαίνω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, θα ψηφίσει κάποια άρθρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι 1,24 δις. ‘Αρα στον λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των 23,5 δις, βάλτε άλλο 1,24 δις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λίγα λεπτά προτού αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
«Σήμερα, συγκρούονται δύο κόσμοι. Συγκρούεται ο κόσμος που εκφράζει η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία, της ειλικρίνειας, με τον κόσμο της παρατεταμένης αυταπάτης», είπε υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Συγκρούεται ο κόσμος της υπευθυνότητας με τον κόσμο της ανευθυνότητας, ο κόσμος της ευθύνης με τον κόσμο του τυχοδιωκτισμού, ο κόσμος του ρεαλισμού με τον κόσμο των ψευδαισθήσεων, ο κόσμος που εκφράζει την αλήθεια με τον κόσμο που εκφέρει ψέματα. Οι πολίτες θα κρίνουν. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της ευθύνης, της συνέπειας, της σοβαρότητας και της σταθερότητας».
«Η πολιτική της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων υλοποιείται, με συνέπεια από την πρώτη ημέρα της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί με μια συνεχή, συνετή λογική στοχευμένης στήριξης των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος που τόνισε πως η πολιτική αυτή αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο, με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2,9 δις ευρώ, για την υλοποίηση μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης το οποίο συνεχίζει με αμείωτη ένταση και επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Ό,τι λέμε εμείς το κάνουμε πράξη με συνέχεια, σταθερότητα, συνέπεια λόγων και έργων. Όχι «θα», σαν αυτά που ακούσαμε με περίσσια ελαφρότητα και ανευθυνότητα για άλλη μια φορά, προχθές, Κυριακή, από τον κ. Τσίπρα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, αναφερόμενη στα πρώτα μέτρα της Θεσσαλονίκης που τέθηκαν απόψε σε ψηφοφορία. «Είναι μέτρα που αφορούν και ανακουφίζουν όλους τους συμπολίτες μας. Μέτρα κοστολογημένα με τα οποία μοιράζεται δίκαια ο δημοσιονομικός χώρος που προέρχεται από την εντυπωσιακή ανάπτυξη και όχι βεβαίως, μέτρα-πυροτεχνήματα, που θα μας γύριζαν στις εποχές του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και των μνημονίων», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή.
«Σήμερα ψηφίζουμε ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μανώλης Κόνσολας. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία των επιχειρήσεων του δημοσίου και δημιουργεί πλαίσιο εταιρικής σχέσης, σύμφωνο με τον ΟΟΣΑ. Η χώρα μας προχωράει μπροστά», είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Σε σχέση με τις διατάξεις για την πιστοληπτική βαθμολόγηση, ο κ. Κόνσολας είπε δημιουργεί νέες προοπτικές για την οικονομία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «τo νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου ελέγχου και της συνολικής στρατηγικής, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τις ΔΕΚΟ». Ανέφερε επίσης ότι είναι προάγγελος περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων άμεσων ή έμμεσων και ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Είναι ακόμα μια ταφόπλακα μέσα σε όλες αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις, και πάνω από όλα βρίσκεται ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι η βάση για όσα θα ακολουθήσουν είναι όσα συνέβησαν στη ΔΕΗ. «Μην έχουμε αμφιβολία. Όπου σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε δημόσιες εταιρείες καταλύονται τα εργασιακά δικαιώματα και αλλάζουν οι κανόνες, μετά από λίγο βλέπουμε την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός που υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο και φυσικά αυτή είναι και η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των ΑΕ του δημοσίου ούτε την καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές, ούτε μπορούμε να ψηφίσουμε τον ενεργειακό ΤΕΙΡΕΣΙΑ που σήμερα φέρνετε προς ψήφιση, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2022, δόθηκαν 305.000 εντολές διακοπής ρεύματος, ότι εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ή καθυστερούν να πληρώσουν το ρεύμα και επομένως όλοι αυτοί, θα μπουν σε αυτόν το νέο ΤΕΙΡΕΣΙΑ που δημιουργείτε και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου και των θυγατρικών του Υπερταμείου, επέμεινε ότι ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης κάθε εταιρείας στην οποία το δημόσιο έχει πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ποσοστό. Κατήγγειλε επίσης ότι εγκαθίσταται εργασιακός μεσαίωνας, με εργολαβικούς, δανεικούς εργαζόμενους. Σε σχέση με τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, για την επικείμενη επενδυτική βαθμίδα, για το χρέος, για τα έσοδα, για τις εξαγωγές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε: «ας σοβαρευτούμε. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα 50 δις ευρώ μέτρα στήριξης, είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Τα στοιχεία του 2022 καταδεικνύουν ότι τα σοβαρά προβλήματα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αμετάβλητα, παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του οικονομικού επιτελείου. Η ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζεται υπέρμετρα στην κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις παραμένουν μακράν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη τη στιγμή που το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένει χαοτικό. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς επιβεβαιώνοντας το παραγωγικό κενό και τη σταθερά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την υπέρμετρη αύξηση των εσόδων, από τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση που επιφέρει ο πληθωρισμός και άρα είναι χρήματα των μικρομεσαίων και ακόμη χειρότερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών». Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε εξάλλου ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν άπαξ 250 ευρώ, αντί τη θεσμοθέτηση του νέου ΕΚΑΣ που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ενώ παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ αντί να μειωθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Είπε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα έχει υπερκαλυφθεί από την ακρίβεια ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Καθώς πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής μαραθώνιας συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών εμφατικά επανέλαβε ότι μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο, ενώ αντίθετα οι μικροί επαγγελματίες συσσωρεύουν χρέη και εκτοπίζονται από την αγορά, οι δε εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες βαρβαρότητας και βλέπουν καθημερινά η εκμετάλλευση να αυξάνεται». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πολιτική επιδοτήσεων, καταγγέλλοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις που βγήκαν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, είναι επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου και των θυγατρικών του Υπερταμείου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα ακόμα σχέδιο, με το οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει όλο και περισσότερο να προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, να βελτιώνουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους. ‘Αρα, δηλαδή, να διασφαλίζουν όλο και περισσότερο κέρδος και αυτό θα οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Ιδίως δε για τις εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι οι πόροι οι οποίοι θα εισρεύσουν στο Ταμείο, θα αξιοποιούνται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και ταυτόχρονα, θα χρηματοδοτούν νέες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε σχέση τέλος με την Πιστοληπτική Βαθμολόγηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι θα εξελιχθεί ένα μαζικών διαστάσεων φακέλωμα. «Δεν φτάνουν οι παρακολουθήσεις, δεν φτάνει ο φάκελος υγείας, έρχεται τώρα και φάκελος χρεών για να μπορέσει πολύ πιο εύκολα να δημιουργηθεί και η e.eforia, η ηλεκτρονική εφορία», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
«Πήγατε όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη και τάξατε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, κύριε Σταϊκούρα, τον ουρανό με τα άστρα», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που σημείωσε ότι «δυστυχώς όμως, για την Ελληνίδα και τον Έλληνα, το μόνο που θα δουν ή βλέπουν είναι αστράκια από τους λογαριασμούς που καταφθάνουν στο σπίτι, από τα άδεια πορτοφόλια, από το δύσκολο της υπόθεσης να επιβιώσουν». Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος αναφέρθηκε και στην κατάσταση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι το εξωτερικό χρέος, με τα εμπορικά ελλείμματα, έχει υπερβεί τα 565 εκατομμύρια και ανεβαίνει συνεχώς. «Κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι δυνατότητες που έχουμε και θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Καλό είναι λοιπόν να καταλάβουμε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος μας», είπε ο κ. Βιλιάρδος και σημείωσε πως την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ούτε βιώσιμο ούτε και εξυπηρετήσιμο είναι και αν δεν ασχοληθεί η κυβέρνηση σοβαρά με το θέμα, η Ελλάδα θα έχει μακροοικονομικά προβλήματα.
«Μετατρέπετε, κύριε υπουργέ, τις αλλοτινές ΔΕΚΟ μας, από επιχειρήσεις που έπρεπε να παρέχουν κοινή ωφέλεια, όπως λέει και το όνομά τους, σε επιχειρήσεις καθαρά εκμεταλλευτικές, καθαρά κερδοσκοπικές εις βάρος του πολίτη της Ελλάδας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης που κατήγγειλε ότι, με το σημερινό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «εισάγει εργασιακές συνθήκες γαλέρας», με εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε ότι την ώρα που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, η κυβέρνηση εισάγει προς ψήφιση «το φακέλωμα κάθε πολίτη, που καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό του, για όλη του τη ζωή και με έναν αλγόριθμο ο οποίος θα τον θέλει αναξιόπιστο για να ανοίξει ένα λογαριασμό, να πάρει ένα δάνειο».