Ψηφίστηκε ο νόμος για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας NIS 2 στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Ψηφίστηκε ο νόμος για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας NIS 2 στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία NIS2 ((ΕΕ) 2022/2555) με στόχο την επίτευξη υψηλού επίπεδου κυβερνοασφάλειας στην Ένωση.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου: «Θέλουμε ένα ασφαλές και ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο αναβαθμίζει τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας έναντι κυβερνοαπειλών.» Αναφερόμενος στην κρισιμότητα των νέων μέτρων, παραθέτει το παράδειγμα πιθανής επίθεσης στα πληροφοριακά συστήματα ενός λιμανιού ή μιας φαρμακαποθήκης, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον τουρισμό.

«Με την ενσωμάτωση της NIS στοχεύουμε στην επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας και στην ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα,» δήλωσε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επικοινωνίας μεταξύ οργανισμών και εθνικών αρχών.

Μεταξύ των βασικών σημείων της Οδηγίας NIS2 είναι η ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η οποία θα αποκτήσει διευρυμένες εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η ΕΑΚ θα αναλάβει το ρόλο της αρμόδιας ομάδας απόκρισης σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας (CSIRT), ενώ διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των φορέων που απαιτείται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την κυβερνοασφάλειά τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θεσπίζεται υποχρέωση αναφοράς σημαντικών περιστατικών εντός 24 ωρών, γεγονός που επιτρέπει ταχεία αντίδραση και έγκαιρη ενημέρωση. Οι κυρώσεις για παραβίαση απαιτήσεων μπορούν να φτάνουν έως 10 εκατ. ευρώ ή το 2% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ελ. Κτιστάκης, σημείωσε πως ο νόμος στοχεύει στην εξάλειψη των αποκλίσεων στην κυβερνοασφάλεια μεταξύ των κρατών μελών, καθορίζοντας ελάχιστους κανόνες για ένα συνεκτικό και συνεργατικό πλαίσιο.

Αντίθετα, ο εισηγητής της μειοψηφίας, Απ. Πάνας, εξέφρασε ανησυχίες για την υποστελέχωση και τις ανάγκες που συνδέονται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων, ζητώντας βελτιώσεις που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα του νόμου.

Ο υπουργός απάντησε ότι το σχέδιο δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία και αυτονομία των ήδη υπάρχουσων αρχών.

Loading