EUROKINISSI

Ψήφος εμπιστοσύνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική οικονομία

Έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόβλεψή της ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα καλπάζει με ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2022.

Στις θερινές οικονομικές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς το καλύτερο τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της πατρίδας μας για το 2021, προβλέποντας οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. έναντι 4,1% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

propoli

Η «έκρηξη», ωστόσο, αναμένεται το 2022, με τα ευρωπαϊκά όργανα να διατηρούν την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6% το 2022, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι την ίδια στιγμή οι δύο μεγάλες οικονομίες του Νότου υφίστανται αναθεώρηση προς το χειρότερο. Για παράδειγμα η Ισπανία από εκτίμηση για ανάπτυξη 6,8% έπεσε στο 6,3%, ενώ η Ιταλία πήγε από το 4,4% στο 4,2%.

Η μάχη για την μετά Covid εποχή

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών τα μέτρα στήριξης που συνεχίζονται θα βοηθήσουν να περάσει η οικονομία ομαλά στη μετά τον κορονοϊό εποχή σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν ισχυρή ώθηση προς τα πάνω στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

Οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, τον τουρισμό και την πολιτιστική συνεργασία.

Ακόμη συμφωνήθηκε ότι το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας», που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Επίσης συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και  υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας Ο.Η.Ε., για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
 

Δείτε επίσης: Το θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέσο της κυβερνητικής θητείας

Loading