«Η κυβέρνησή μας έχει το σχέδιο, έχει και τη θέληση να δώσει στη χώρα μας την ώθηση προς το μέλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πτωχευτικό.
«Είμαστε όλοι μέλη μιας κοινωνίας που για να παραμείνει συνεκτική θα πρέπει να προστατευθεί και να ενδυναμωθεί. Η πανδημία μπορεί να μας ανάγκασε να αλλάξουμε κάποια σημεία του αρχικού σχεδιασμού μας, αλλά δεν κατάφερε να μας αποτρέψει από τον αρχικό μας στόχο που είναι ένας: Η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό και το έκανε πράξη, από την πρώτη ημέρα, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν ολιστικά παθογένειες του παρελθόντος.
«Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης και υπογράμμισε ότι εισάγονται πρωτοποριακά μέτρα που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους πολίτες και να τους βοηθήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Έγκαιρη προειδοποίηση
Όπως ειδικότερα επισήμανε, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας προληπτικός ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο φερεγγυότητας του οφειλέτη και θα τον προειδοποιεί έγκαιρα. «Παρέχουμε έτσι, όχι μόνο ενημέρωση αλλά και στήριξη στους οφειλέτες για να καλύψουν ή να ενσωματώσουν τις οφειλές τους πριν φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση. Σε αυτόν τον μηχανισμό ρύθμισης θα μπορούν να μπουν και ενήμεροι οφειλέτες, αρκεί να αποδεικνύουν σημαντική μείωση εισοδημάτων ή αύξηση δαπανών. «Το κράτος δεν λειτουργεί πια σαν τιμωρός αλλά ως αρωγός», δήλωσε χαρακτηριστικά. Με το νομοσχέδιο, είπε ο Νίκος Παπαθανάσης, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως εξάλλου επισήμανε, τόσο οι ενήμεροι οφειλέτες όσο και εκείνοι που θα ρυθμίσουν τα δάνεια τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μπορούν να λάβουν επιδότηση για 5 χρόνια ώστε να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν έχοντας υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους.
Πτωχευτικό πλαίσιο
«Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να προστατεύσουν την περιουσία τους, ταυτόχρονα αναμορφώνουμε το πτωχευτικό πλαίσιο, επεκτείνουμε την πτωχευτική ικανότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο και επιταχύνονται οι διαδικασίες πτώχευσης ώστε να απαλλάσσεται γρήγορα από τα χρέη του. Ο οφειλέτης δεν χάνει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του. Τα φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους, εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή και να δημιουργήσουν εκ νέου περιουσία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι απλοποιείται και επιταχύνεται η πτωχευτική διαδικασία στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που γίνεται δεκτή από το πτωχευτικό δικαστήριο εντός 30 ημερών.
Κυρίως όμως, όπως τόνισε, παρέχεται μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους οφειλέτες που, λόγω της υπερχρέωσης, αδυνατούσαν να επανακάμψουν. «Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα χωρίς να διαιωνίζουν και να κληροδοτούν τα χρέη στις επόμενες γενιές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Ο αναπτυξιακός νόμος
Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών και με γνώμονα τη στήριξη των επιχειρήσεων, μεταρρυθμίζεται το κράτος, αναδιαρθρώνονται διαδικασίες και θεμελιώνεται ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Οργανώνουμε τον αναπτυξιακό νόμο έτσι ώστε η διαδικασία υπαγωγής να επιταχύνεται δραστικά. Όταν κλείνει ένας κύκλος, πλέον θα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον το 80% της αξιολόγησης των επενδύσεων και πολύ σύντομα θα μειώσουμε κατά 80% τον χρόνο υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Πολλαπλασιάζουμε τις επιτροπές ελέγχου και αυξάνουμε όλους τους αξιολογητές και εκτιμητές, ενισχύουμε τη γρηγορότερη ωρίμανση των έργων ΣΔΙΤ και αναβαθμίζουμε τον ρόλο των συμπράξεων μέσω του σχεδιασμού υλοποίησης σημαντικών έργων. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, ώστε να τοποθετήσουμε δυναμικά την Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».