Πυρκαγιές και τουρισμός “αποφασίζουν” τον χρόνο των εκλογών

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία καθώς όχι μόνο δεν αποκλείουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και την προεξοφλούν. Παρόλο αυτά, τον ακριβή χρόνο των εκλογών τον γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί να δέχεται εισηγήσεις για τον χρόνο προκήρυξης αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος στα τέλη του καλοκαιριού.

Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης εντείνουν τις εμφανίσεις τους υπό τον φόβο της πρόωρης προκήρυξης εκλογών ενώ και τα επιτελεία των βουλευτών της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε προεκλογική εγρήγορση.

Ο προβληματισμός που επικρατεί παράλληλα στο επιτελείο του πρωθυπουργικού γραφείο είναι ότι η χώρα ήδη διανύει μια μακρά προεκλογική περίοδο και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για έναν ακόμη χρόνο.

Το δίλημμα που επικρατεί στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκλογές στα τέλη της Άνοιξης του 2023 ή το ερχόμενο φθινόπωρο;

Ο φόβος ενός δύσκολου χειμώνα που αναμένεται λόγω και της ενεργειακής ακρίβειας οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις το πρωθυπουργικό γραφείο για εκλογές το φθινόπωρο ώστε να μην μεσολαβήσει ο δύσκολος χειμώνας και τάσσονται υπέρ μιας φθινοπωρινής εκλογικής αναμέτρησης. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δέχεται και εισηγήσεις για εξάντληση της τετραετίας υπό το φόβο μιας εκλογικής συντριβής καθώς η τιμή της βενζίνης φλερτάρει πλέον με τα 2,5 ευρώ, ενώ το τσουνάμι των ανατιμήσεων επηρεάζει μια σειρά από βασικά αγαθά.

Ανθρώπινες απώλειες από πυρκαγιές + Χαμηλές τουριστικές εισροές = Εκλογές το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής περιόδου, ενώ μίλησε και για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Η χώρα μας επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τουριστικό συνάλλαγμα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της φετινής σεζόν. Μάλιστα, φέτος η τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα από πριν, ενώ παρόλο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οιωνοί δείχνουν θετικοί και τα στοιχεία εμφανίζουν ότι ο τομέας ανακάμπτει. Εφόσον πάει καλά λοιπόν, όπως αναμένεται η τουριστική περίοδος, ο πρωθυπουργός θα τολμήσει να κάνει το βήμα προς τις πρόωρες εκλογές… αλλά η απόφασή του δεν θα εξαρτηθεί μόνο από αυτή την παράμετρο.

Βασικό ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού θα παίξει προφανώς και το μέτωπο των πυρκαγιών. Τυχόν επανάληψη των περσινών καταστάσεων ή επανάληψη δραματικών γεγονότων που ζήσαμε κατά το παρελθόν με νεκρούς στα μέτωπα των πυρκαγιών θα βάλουν φρένο σε σκέψεις για πρόωρες κάλπες.

Τυχόν όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού καθώς εκλογές εν μέσω μιας νέας ελληνοτουρκικής κρίσης την οποία θα κληθεί να χειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν θα ήταν μια θετική εξέλιξη και θα προκαλούσε ανησυχία.

Η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθεί από όλα όσα προαναφέραμε αλλά τον παλμό θα τον δώσουν οι τελικές δημοσκοπήσεις στα τέλη Αυγούστου. Αν δείξουν ότι η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, τότε ο πρωθυπουργός θα τολμήσει εκλογές ώστε να γίνει η πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέσα στον Οκτώβριο.

Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις;

Η εικόνα για την τελική απόφαση θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα εξαρτηθεί από τα προαναφερόμενα. Όλα τα σενάρια για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών προϋποθέτουν ότι αυτές θα προκηρυχθούν πριν την ΔΕΘ ώστε να υπάρχει μία προεκλογική περίοδος εξπρές ενός μήνα για την διενέργεια των διπλών εκλογών εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Τι σημαίνει εκλογές με απλή αναλογική

Οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την μέθοδο της απλής αναλογικής, αυτό σημαίνει πως αν δεν προκύψει κυβέρνηση, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Οπότε θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερη κάλπης, συν ο χρόνος για την σχηματισμό κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν προκύψει αυτοδυναμία για κάποιο κόμμα.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ, τώρα που το πάρτι έφτασε στο τέλος του