Ρ. Μέτσολα: Η ανακάλυψη κοιτασμάτων Φ.Α. στην Κύπρο υπόσχεται απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ρ. Μέτσολα: Η ανακάλυψη κοιτασμάτων Φ.Α. στην Κύπρο υπόσχεται απεξάρτηση από τη Ρωσία

«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου είναι σημαντικές για δύο λόγους», αναφέρει η κα. Μέτσολα

Υποσχόμενα χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ όπως αναφέρει, η Ε.Ε. και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου και απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις, η κα Μέτσολα απαντά στο αν και κατά πόσον το Φ.Α. μπορεί να αποτελέσει πηγή συνεργασίας και όχι συγκρούσεων, ιδίως στην παρούσα φάση.

«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου είναι σημαντικές για δύο λόγους: Πρώτον φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια ενέργειας. Τα νέα αυτά είναι υποσχόμενα τη στιγμή που χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Δεύτερον, η σημερινή κρίση έχει φέρει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα πιο κοντά – αναπτύσσουμε κοινές λύσεις για κοινά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μια χώρα είναι μια καλή είδηση για όλο το μπλοκ και μας κάνει όλους δυνατότερους. Πιστεύω πραγματικά πως μια κοινή προσέγγιση στην ενέργεια μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά και να γίνει καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία παρά παράγοντας που προκαλεί συγκρούσεις».

Εν όψει της επίσκεψής της στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου και σε ερώτηση σχετικά με την λύση του Κυπριακού, η κα Μέτσολα δηλώνει πως η μόνη επιλογή για μια βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού είναι η συνέχιση ενός στοχευμένου διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών: «Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και της κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά στο Κρεμλίνο, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίζει ενωμένη και αλληλέγγυα την αντίδραση της Ε.Ε.: «Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με την αδικαιολόγητη επίθεση του Πούτιν κατά του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν ποιος είναι ο επιτιθέμενος.

Αν και η κύριά μας προτεραιότητα είναι το τέλος του πολέμου, πρέπει την ίδια ώρα να αποφύγουμε την κόπωση που προκαλεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ακόμη και αν η προσπάθεια αποδειχθεί μακρά και κουραστική. Η στήριξή μας βοηθά την Ουκρανία να αντέξει και η Ουκρανία δεν πολεμά εκ μέρους κανενός, αλλά για τους πολίτες της και για εμάς τους Ευρωπαίους, τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας.

Αν η σύγκρουση συνεχιστεί, η υπαιτιότητα και η ευθύνη ανήκουν μόνο στον Πούτιν. Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε αυτό θα επιμείνουμε. Η Ευρώπη δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό ενός δικτάτορα».

Δείτε επίσης: Κύπρος: Ανακαλύφθηκε «τεράστιο κοίτασμα» φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ

Loading

Play