Για αντικειμενικές δυσκολίες με τον οδικό χάρτη που προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία για διαρκές συνέδριο στο τέλος του Αυγούστου κι εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις αρχές Σεπτεμβρίου κάνει λόγο, σε συνέντευξή της στην POLITIC, η Ραλλία Χρηστίδου.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθηνών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως η ανασυγκρότηση της παράταξης θα πρέπει να έχει ως στόχο την απεύθυνσή της στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, με θέσεις και προτάσεις που θα καλύπτουν και θα υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτοκριτική διάθεση η κυρία Χρηστίδου μιλά για την ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σε ζητήματα οικονομίας και κράτους. «Δεν θα έβλαπτε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Χρηστίδου:
–Συνέδριο κι εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και γιατί;
Η εκλογή Προέδρου καθίσταται μια εξόχως σημαντική διαδικασία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχουν, όμως, αντικειμενικές δυσκολίες με τον οδικό χάρτη που προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία για διαρκές συνέδριο στο τέλος του Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη. Για παράδειγμα, οι σύνεδροι από την επαρχία που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο καλούνται να καλύψουν έξοδα μεταφοράς και διαμονής σε τιμές high season, γεγονός που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την προσέλευσή τους. Εάν επιθυμούμε μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες σίγουρα ο χρόνος που προτείνεται δεν ενδείκνυται.
Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ας μην ξεχνάμε ότι τα ψηφοδέλτια θα κλείσουν στο τέλος Αυγούστου, οπότε ο νέος ή η νέα Προέδρος δεν θα μπορέσει να έχει συμμετοχή στην κατάρτισή τους εκ των πραγμάτων. Άλλωστε οι διεργασίες για την αυτοδιοίκηση τρέχουν καιρό πίσω και τυχόν εκκρεμότητες σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες θα πρέπει να κλείσουν από τα όργανα του κόμματος και από την Πολιτική Γραμματεία. Συνεπώς ο χρόνος διεξαγωγής της εκλογής του Προέδρου δεν επηρεάζεται από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Να βλέπει κυρίως προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο;
Τόσο στην πολιτική απόφαση του 2019 όσο και στο συνέδριο του 2022 αποφασίσαμε ομόφωνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται σε κάθε Δημοκράτη πολίτη από την Αριστερά έως το Προοδευτικό Κέντρο. Ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο όμως δεν εξυπηρετήθηκε με συνέπεια από όλους, καθώς στην πορεία υπήρξαν διαφοροποιήσεις ως προς την εφαρμογή του.
Από τα στοιχεία των αναλύσεων των διπλών εκλογών προέκυψε πως οι ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου δεν εκφράστηκαν επαρκώς από τις θέσεις μας και έκαναν άλλες επιλογές. Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε, εκτός από οργανωτικές αδυναμίες, την έλλειψη διασύνδεσης και αποδοχής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
Η ανασυγκρότηση της παράταξης θα πρέπει να έχει ως στόχο την απεύθυνσή της στο ευρύτερο εκλογικό σώμα με θέσεις και προτάσεις που θα καλύπτουν και θα υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα. Είμαστε σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξουσία το 2015. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες αυτές, να έχουμε τη δυνατότητα να συγκεράσουμε συμφέροντα και να εκφράσουμε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε κόμμα που θα διεκδικεί την διακυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας, ο περιορισμός σε ιδεολογικούς χώρους αναφοράς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα βοηθήσει. Η ουσιαστική διεύρυνση και η γείωση με την κοινωνία είναι το ζητούμενο.
Δεν επιθυμώ να μιλήσω για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου, διότι θα αδικήσω όλους τους υποψήφιους, όποιοι κι αν είναι. Ωστόσο θεωρώ μείζονος σημασίας ζήτημα την προτεραιοποίηση της αλλαγής της οργανωσιακής κουλτούρας του κόμματος προσανατολισμένη προς αυτήν της ποιότητας και όχι την παραμονή της σε εκείνη της παραδοσιακής κουλτούρας που μέχρι σήμερα ενισχύει την εσωστρέφεια και τις διοικητικο- οργανωτικές ελλείψεις και αγκυλώσεις.
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας επισήμανε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πως ασκείτε την ίδια αντιπολίτευση που κάνατε και πριν τις εκλογές, σαν να μην έχει μεσολαβήσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Μήπως έχει δίκιο;
Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του. Από τη μια είχαμε επανάληψη δηλώσεων του 2019 για επιτελικό κράτος Νο2, για καλύτερους μισθούς, για μείωση φορολογίας, για αποκατάσταση των αδικιών στους συνταξιούχους λες και δεν κυβερνούσε η ΝΔ για τέσσερα χρόνια και από την άλλη εξήγγειλε λύσεις για τα προβλήματα που δημιούργησε η δική του κυβέρνηση. Τα προβλήματα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της διάλυσης του ΕΣΥ, των δυσμενών εργασιακών συνθηκών, των πλειστηριασμών και της αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, που δεν αντιμετωπίστηκαν με το «επιτελικό κράτος» Νο1, παραμένουν στο τραπέζι ως κρίσιμα ζητήματα.
Ωστόσο επειδή εκτιμώ την καλοπροαίρετη κριτική ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους ως ένα εργαλείο προς βελτίωση και δεδομένου του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος μια επικαιροποίηση του προγράμματος, ιδίως σε ζητήματα οικονομίας και κράτους, δεν θα έβλαπτε. Η κοινωνία προκρίνει τις προτάσεις εκείνες που εκφράζουν μεν την πραγματικότητα που βιώνει και που προτείνουν δε λύσεις στα πραγματικά της προβλήματα.
Δείτε επίσης: Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)