(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ρένα Δούρου: Στη Βουλή φέρνει την καταγγελία επίθεσης ασθενούς σε νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ (με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου) την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου γίνεται λόγος για αυξανόμενα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας απέναντι σε προσωπικό του νοσοκομείου.

Επίσης, καταγγέλλεται και η στάση της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία φαίνεται πως λειτουργεί τιμωρητικά σε βάρος προσωπικού που έπεσε θύμα βίας!

propoli

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν περιστατικό όπου η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής, αποφάσισε την «τιμωρητική» μετακίνηση της νοσηλεύτριας επειδή κάλεσε την Αστυνομία, μετά από επίθεση από ασθενή.

Αναλυτικά η η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ 

«Θέμα: Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” για περιστατικά βίας κατά του προσωπικού του νοσοκομείου και την τιμωρητική στάση της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε βάρος των εργαζομένων θυμάτων βίας

Η Βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη (Ρένα) Δούρου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με την οποία καταγγέλλουν το πρόβλημα των αυξανόμενων περιστατικών λεκτικής και σωματικής βίας απέναντι σε προσωπικό του νοσοκομείου και τη στάση της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που λειτουργεί τιμωρητικά σε βάρος προσωπικού που έπεσε θύμα βίας.

Αναφέρονται ειδικότερα σε συγκεκριμένο περιστατικό “στο τμήμα 8Δ, ύστερα από αδικαιολόγητη λεκτική επίθεση ασθενούς απέναντι σε νοσηλεύτρια, έγινε από δεύτερο ασθενή του θαλάμου λεκτική επίθεση και ασκήθηκε σωματική βία τόσο στην νοσηλεύτρια, όσο και την συνάδελφο security που ήταν τυχαία έξω από το θάλαμο εκείνη την στιγμή. Μετά το περιστατικό αυτό, η Δ/νση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (ΝΥ), αντί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τη συνάδελφο, τη μετακινεί τιμωρητικά σε άλλο τμήμα (!), επειδή δήθεν κάλεσε για παρέμβαση την αστυνομία. Ουσιαστικά, μετακινείται συνάδελφος από το νοσηλευτικό προσωπικό επειδή «μίλησε» και έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα”.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • την άμεση ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της νοσηλεύτριας από την Νοσηλευτική διεύθυνση και
  • την κατάρτιση σχεδίου για λήψη μέτρων που στόχο έχουν την πρόληψη τέτοιων περιστατικών βίας με σκοπό την εξάλειψή τους & την ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της δουλειάς και της υγείας τους.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες».

Η καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού:

«Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες περιστατικού λεκτικής και σωματικής βίας απέναντι σε προσωπικό του νοσοκομείου (μόλις προχτές καταγγείλαμε περιστατικό σε συνάδελφο τεχνολόγο). Συγκεκριμένα, στο τμήμα 8Δ, ύστερα από αδικαιολόγητη λεκτική επίθεση ασθενούς απέναντι σε νοσηλεύτρια, έγινε από δεύτερο ασθενή του θαλάμου λεκτική επίθεση και ασκήθηκε σωματική βία τόσο στην νοσηλεύτρια, όσο και την συνάδελφο security που ήταν τυχαία έξω από το θάλαμο εκείνη την στιγμή. Μετά το περιστατικό αυτό, η Δ/νση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (ΝΥ), αντί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τη συνάδελφο, τη μετακινεί τιμωρητικά σε άλλο τμήμα (!), επειδή δήθεν κάλεσε για παρέμβαση την αστυνομία. Ουσιαστικά, μετακινείται συνάδελφος από το νοσηλευτικό προσωπικό επειδή «μίλησε» και έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα. Είναι το ίδιο «έργο» που έχει σκηνοθετήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν η Διοίκηση κυνηγώντας πραγματικά κάθε συνάδελφο που ορθώνει αντίσταση απέναντι στην αθλιότητα.

Για άλλη μια φορά, το νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της υποστελέχωσης, την ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση. Στα τμήματα επικρατεί καθημερινά χάος, με συνεχόμενες εισαγωγές – εξιτήρια, ανάγκη διαχείρισης όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, σε συνθήκες οριακά πολέμου, χωρίς περιθώριο λάθους.

Φυσικά, παρόμοια περιστατικά βίας έχουμε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου απέναντι σε συναδέλφους κάθε ειδικότητας (γιατρούς, τεχνολόγους, διοικητικούς κ.ά.) και κυρίως στην πρώτη γραμμή όπως στα ΤΕΠ κλπ

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιο είναι το κριτήριο της Δ/νσης της Ν.Υ. και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη συμπεριφορά τους. Η πολύχρονη πείρα, η ικανότητα και συνέπεια χρόνων στην εργασία, όπως έχει η συνάδελφος, για αυτούς είναι λεπτομέρειες. Άλλωστε μας «αξιολογούν» με «άλλα» κριτήρια…

Για άλλη μια φορά, καλούμε τους συναδέλφους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να καταγγέλλουν αμέσως και χωρίς φόβο τέτοιες ενέργειες στο σωματείο. Έχει αποδειχθεί το μοναδικό στήριγμα και όπλο απέναντι στον αυταρχισμό κάθε είδους.

Αντιλαμβάνεται καθένας (και όχι μόνο από τον χειρισμό περιστατικών βίας κατά των νοσηλευτών) ότι η Δ/νση της ΝΥ – όπως και η εκάστοτε Διοίκηση – δεν έχει αποστολή να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αλλά να υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων, του υπουργείου, των διοικήσεων. Λύση δεν είναι οι παραιτήσεις από το νοσοκομείο ή και από τον κλάδο, που το προηγούμενο διάστημα ήταν αξιοσημείωτα πολλές. Και οι συνάδελφοι νοσηλευτές οφείλουν άμεσα να χειραφετηθούν από «εξαρτήσεις» της Δ/νσης ΝΥ και να συσπειρωθούν αξιοποιώντας δικά τους εργαλεία διεκδίκησης και δράσης, στο πλευρό του σωματείου μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της νοσηλεύτριας από την Νοσηλευτική διεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάρτιση σχεδίου για λήψη μέτρων που στόχο έχουν την πρόληψη τέτοιων περιστατικών βίας με σκοπό την εξάλειψή τους & την ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της δουλειάς και της υγείας τους».

Loading