Ρωσία-Κίνα: Στρατηγική προτεραιότητα η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Εγκαινίασαν σήμερα την έναρξη της κατασκευής των εγκαταστάσεων για τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογος του Σι Τζιπίνγκ, προωθούν την συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία Ρωσίας- Κίνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι στρατηγική προτεραιότητα.

Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν κατά την διάρκεια τελετής που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της κινεζικής China National Nuclear Corporation, CNNC και της ρωσικής Rosatom, τα έργα κατασκευής των εγκαταστάσεων του όγδοου και ένατου αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Τανβάν και των εγκαταστάσεων του τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Σιουντάπου» στην Κίνα.

propoli

Η συμφωνία για την κατασκευή των έργων αυτών είχε επιτευχθεί κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 2018.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, τόνισε κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ότι για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα η συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι στρατηγική προτεραιότητα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή ευρισκόμενος στην μονάδα «Atommash» στην πόλη Βολγκοντόνσκ όπου παράγονται οι μονάδες για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που προορίζονται για την Κίνα, δήλωσε ότι η μονάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε όλη της την ιστορία.

Χαρακτηριστικά είπε «Εδώ κατασκευάζονται ταυτόχρονα έξι σώματα αντιδραστήρων με το εσωτερικό του αντιδραστήρα και 24 γεννήτριες ατμού. Ο εξοπλισμός αυτός προορίζεται για έξι εγκαταστάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων. Συνολικά στην Ρωσία και σε εννέα ξένες χώρες κατασκευάζουμε 27 αντιδραστήρες για πυρηνικούς σταθμούς», δήλωσε ο Λιχατσόφ επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός που προορίζεται για τους πυρηνικούς σταθμούς της Κίνας κατασκευάζεται πιο γρήγορα, από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τα συμβόλαια, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και τον φόρτο που υπάρχει στην μονάδα παραγωγής «Atommmash» .

Όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, η κατασκευή των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων πραγματοποιείται από την κινεζική China National Nuclear Corporation, CNNC και την ρωσική Rosatom.

O αντιδραστήρας Νο 7 του σταθμού στην Τανβάν προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026 και του αντιδραστήρα Νο 8 το 2027. Στον σταθμό «Σιουντάπου» οι δύο αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 προγραμματίζεται να τεθούν αντίστοιχα σε λειτουργία το 2027 και 2028.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τανβάν (στην επαρχία Τσιανκσού, στην ανατολική Κίνα) είναι η μεγαλύτερη μονάδα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Ο πρώτος και ο δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας τέθηκαν σε λειτουργία το 2007, ο τρίτος και ο τέταρτος το 2018.

Η Rosatom πριν τρία χρόνια υπέγραψε με την κινεζική πλευρά συμφωνία πλαίσιο για την κατασκευή των πυρηνικό αντιδραστήρων στον σταθμό «Σιουπάντου» που βρίσκεται στην επαρχία Λιαονίνγκ στην βόρειο -ανατολική Κίνα.

Δείτε επίσης: Κίνα: Λυπάται για «την παρεμπόδιση» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading