Ρωσία: Στρέφεται σε συναδέλφους της Βόρειας Κορέας και του Ιράν για βοήθεια με την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια

Ρωσία: Στρέφεται σε συναδέλφους της Βόρειας Κορέας και του Ιράν για βοήθεια με την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια

Με τη βοήθεια που συνεχίζει να ρέει προς την Ουκρανία από τη Δύση και τον δικό της στρατό να πιέζεται ολοένα και περισσότερο από έναν πόλεμο που εισέρχεται τώρα στον ένατο μήνα του, η Ρωσία στρέφεται σε άλλους απόκληρους από τη διεθνή κοινότητα για αποστολές όπλων

Οι επιθέσεις του περασμένου μήνα από τη Ρωσία εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών στόχων διεξήχθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που στάλθηκαν από το Ιράν, κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

(Η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνήθηκαν την προέλευση των drones, αλλά οι δυτικοί παρατηρητές δεν πείστηκαν.)

Τώρα, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία λαμβάνει επίσης βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα, ένα άλλο έθνος υπό αυστηρές κυρώσεις που λειτουργεί εκτός των ορίων των διεθνών κανόνων. Η Βόρεια Κορέα «προμηθεύει κρυφά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με σημαντικό αριθμό βλημάτων πυροβολικού, ενώ συγκαλύπτει τον πραγματικό προορισμό των αποστολών όπλων προσπαθώντας να τον κάνει να φαίνεται σαν να πηγαίνουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους σε πρωινή ενημέρωση της Τετάρτης.

Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες χρησιμεύουν ως «χώροι ενδιάμεσης στάσης» για τις αποστολές της Βόρειας Κορέας, αν και το Ιράν και η Συρία θα υπηρετούσαν ως προφανείς υποψήφιοι. Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης να πει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές ή εάν θα καταβληθούν προσπάθειες για την αναχαίτιση μελλοντικών παραδόσεων.

«Προφανώς θα συμβουλευτούμε συμμάχους και εταίρους, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, για πρόσθετα μέτρα λογοδοσίας», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους. Τον Οκτώβριο, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν με σπάνια σχεδόν ομοφωνία για να καταδικάσουν την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Η Βόρεια Κορέα και η Συρία καταψήφισαν το μέτρο.

Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, περίμενε μια γρήγορη νίκη που θα κορυφωθεί με την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Αντίθετα, βρίσκεται τώρα σε έναν επίγειο πόλεμο που κερδίζει η Ουκρανία μέσω της καινοτόμου χρήσης εξελιγμένων δυτικών όπλων.

Η Ρωσία έχει υποστεί εκπληκτικές απώλειες ως αποτέλεσμα, με ίσως έως και 70.000 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Οι απώλειες εξοπλισμού είναι επίσης συγκλονιστικές, με 1.183 άρματα μάχης και 1.304 οχήματα μάχης πεζικού που έχουν καταστραφεί από την αρχή του πολέμου.

Και με την οικονομία της ίδιας της Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό ακρωτηριασμένη από τις κυρώσεις, έχει ζητήσει βοήθεια από αδίστακτα καθεστώτα όπως αυτά της Τεχεράνης και της Πιονγκγιάνγκ.

Εκτός από τα drones, το Ιράν θα μπορούσε να ετοιμάζεται να στείλει κατευθυνόμενους πυραύλους στη Ρωσία, πιστεύει το Πεντάγωνο. “Έχουμε ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να επιδιώξει να αποκτήσει πρόσθετες προηγμένες δυνατότητες πυρομαχικών από το Ιράν – για παράδειγμα, πυραύλους εδάφους-εδάφους – για χρήση στην Ουκρανία“, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

Το Ιράν πιστεύεται ότι έστειλε μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Κριμαία τον περασμένο μήνα για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Ρώσων στη χρήση των νέων drones Shahed-136.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία συμφώνησαν για πώληση πυρομαχικών πριν από αρκετές εβδομάδες. μόνο τώρα φαίνεται ότι αυτή η πώληση έχει τελικά εκτελεστεί.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει την πορεία του πολέμου», είπε ο Kirby για την αποστολή, αν και είπε ότι ο αριθμός των οβίδων «δεν ήταν ασήμαντος».

Εκτός από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, η Λευκορωσία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: ο αυταρχικός της πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν.

Η Κίνα απείχε ιδιαίτερα από τις προσπάθειες τιμωρίας ή απομόνωσης της Ρωσίας και οι δύο γειτονικές υπερδυνάμεις διατήρησαν μια ισχυρή εμπορική σχέση. Και παρόλο που η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης στενούς στρατιωτικούς δεσμούς, το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον να βοηθήσει τον Πούτιν στο πεδίο της μάχης.

Δείτε επίσης: Ιράν: Aνακοινώνει την “επιτυχή” δοκιμή πυραύλου ικανού να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα

Loading

Play