Η Μόσχα κάνει λόγο για μεθοδεύσεις κάποιων για προώθηση λύσης 2 κρατών στην Κύπρο, σύμφωνα με το philenews.com
Ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Β. Οσάτσι, σε συνέντευξή του στον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου είναι ιδιαίτερα έντονος για κινήσεις που γίνονται από τρίτους στο Κυπριακό.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες που εκπορεύονται από κάποιους ότι η Ρωσία δεν θέλει λύση και πως εμποδίζει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ρώσος διπλωμάτης παραπέμπει στη διαχρονική στάση της Μόσχας. Σημείωσε πως “εάν προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κάτι, ήταν την αντικατάσταση των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ με την αναγνώριση δήθεν νέων ‘’τετελεσμένων γεγονότων και πραγματικοτήτων’’, κάτι, που κατά την άποψή μας αναπάντεχα θα οδηγήσει στον τελειωτικό διαμελισμό της νήσου“.
Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτα “τα επίμονα μηνύματα και τις υποβολές που φθάνουν από κάποιες πρωτεύουσες και στοχεύουν στην αλλαγή των υφισταμένων βάσεων των διαπραγματεύσεων, από το ομοσπονδιακό μοντέλο σε εκείνο των 2 κρατών, που επιδιώκουν“. Ο Στανισλάβ Β. Οσάτσι, επισήμανε πως η χώρα του τάσσεται κατά της επιβολής στους Κυπρίους έτοιμων “συνταγών” και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Περαιτέρω, η Μόσχα θεωρεί ως σημαντική πτυχή “τη σύντομη διευθέτηση της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου, όπως επίσης της αντικατάστασης του από καιρό πεπαλαιωμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων, το οποίο έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ“.
Ο κ. Οσάτσι σε συνέντευξή του αναφέρει πως η Ρωσία καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Απαντώντας σε ερώτηση για τις χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές ενέργειες, επισήμανε πως “η Ε.Ε. αντιδρά χλιαρά στις τουρκικές ενέργειες” ενώ έκανε λόγο για πολιτική “2 μέτρων και 2 σταθμών“, παραπέμποντας και στις συζητήσεις στην Ένωση για τη Ρωσία. “Κατά την άποψή μου, η Κύπρος για ακόμη μια φορά βρέθηκε δέσμια των μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών, των χρηματιστικών και οικονομικών συμφερόντων και παρά το γεγονός της ύπαρξης ”ενωσιακών” υποχρεώσεων όσον αφορά την περιβόητη ”ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”“, ανέφερε για να προσθέσει: “Κάποιοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τις ασφυκτικές ατλαντικές αγκάλες και να προκαλέσουν μια στενή προσέγγιση με την Κίνα, κάποιοι φοβούνται τα νέα κύματα προσφύγων, άλλοι δε έχουν επενδύσει τεράστια χρήματα στην τουρκική οικονομία“.
Δείτε επίσης: Κύπρος: Καραντίνα 10 ημερών για τις στενές επαφές κρουσμάτων κορονοϊού
- Ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο πυρηνικής κούρσας από το αποδυναμωμένο Ιράν
- Μαγδεμβούργο: Ένα τρομοκρατικό χτύπημα που ανατρέπει τα δεδομένα
- Η νίκη του Παναθηναϊκού με γκολ του Γερεμέγεφ επί της Athens Kallithea
- Αναμένονται κομβικές αποφάσεις από τον Μητσοτάκη στην Κρήτη
- Ζωντανή μετάδοση: Παναθηναϊκός – Άρης