Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις στην οπαδική βία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις στην οπαδική βία

«Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας. Εμείς με τη στάση μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κήρυκες του θετικού μηνύματος της πρόληψης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος προς την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την οπαδική βία.

Άσκησε έντονη κριτική για ασυνέπεια της κυβέρνησης μεταξύ λόγων και εφαρμογής της νομοθεσίας μετά από αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά. «Ό,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό».

«Παρότι συνηγορούμε με τα μέτρα για την πρόληψη της βίας και πολλά από αυτά τα συν επεξεργαστήκαμε, δεν θα υπερψηφίσουμε συνολικά το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη τής δικής σας ανεπάρκειας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», «θα σας ελέγξουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα», είπε, για να σημειώσει ότι «θα πάρουμε την ευθύνη για αυτά που είναι σωστά». Συνεπώς, ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, «ούτε θα υπερψηφίσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα πάμε στα επιμέρους. Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά».

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του τοποθετούμενος για τα ζητήματα των φοιτητικών και αγροτικών κινητοποιήσεων, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση επ’ αυτών.

Μίλησε για «πρωτοφανή προσβολή» του πρωθυπουργού «να παρομοιάσει με ληστές» «τους φοιτητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσια παιδείας». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προκαλεί την ένταση και την αναστάτωση στον χώρο της τριτοβάθμιας «με την αντισυνταγματική προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει την πρόσθεση του γι’ αυτό το νομοθέτημα, «που περιορίζει το δικαίωμα στην παιδείας και τροφοδοτεί εντάσεις και φοβόμαστε και προβοκάτσιες». «Παράνομοι», είπε, «δεν ειναι οι φοιτητές, αλλά η κυβέρνηση γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα και δικαιώματα της νέας γενιάς». «Είμαστε με τους φοιτητές και την κοινωνία που θέλει πανεπιστήμια ισχυρά και δημόσια», τόνισε.

Σημείωσε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι βάσιμα γιατί η κυβέρνηση «εδώ και 6 μήνες κοροϊδεύει τους αγρότες της Θεσσαλίας και τους αγρότες όλης της χώρας εδώ και τεσσεράμισι χρόνια». Χαρακτήρισε «κοροϊδία» να έρχεται τροπολογία για μέτρο που είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο και προσέθεσε «εν τω μεταξύ έχουν προχωρήσει βέβαια ρευματοκοπές σε ανθρώπους που έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα». Επίσης χαρακτήρισε «κοροϊδία» την εξαγγελία ότι θα δοθούν στους πλημμυροπαθείς 5.000 ευρώ παραπάνω ίσως και 10.000, «όταν είναι πολύ μεγαλύτερη η καταστροφή που έχουν πάθει».

Σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται γιατί η κυβέρνηση έκανε ελλειμματική διαπραγμάτευση στην ΚΑΠ, γιατί έχει πρόβλημα ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις, «γιατί το κόστος παραγωγής εξαιτίας των καρτέλ στα καύσιμα και στο ρεύμα, έχει πάει στο Θεό». «Έχετε ναρκοθετήσει την αγροτική παραγωγή», είπε, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες: Μη καταβολή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους παραγωγούς. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και δημόσιο έλεγχο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργεια. Μείωση του κόστους στις ζωοτροφές, λιπασμάτων, αγροεφόδια με μείωση ΦΠΑ και έλεγχο κερδών. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Χρηματοδότηση με χορήγηση μικροπιστώσεων. Αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα. Επανασχεδίαση της ΚΑΠ -στήριξη των ενισχύσεων. Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Σχολιάζοντας την τροπολογία για αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα την ψηφίσει γιατί δεν θα στερήσει «έστω και μια ελάχιστη ενίσχυση» των εργαζομένων, επισήμανε ότι «όμως δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους διαβίωσης». Τόνισε ότι απαιτείτε επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και των αμοιβών συνολικά και άλλα μέτρα για τα βασικά αγαθά και τον πληθωρισμό της απληστίας.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, σχολίασε ότι το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει, ενώ είπε ότι ευρύτερα «το δόγμα τής κυβέρνησης για νόμο και τάξη έχει καταρριφθεί». «Έχετε αποτύχει», είπε, αναφέροντας ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνηση της ΝΔ «το ζήτημα της ασφάλειας από προνομιακό πεδίο της ΝΔ έγινε η μεγαλύτερη αδυναμία σας». Σχολίασε ότι από αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης «όσους ανασχηματισμούς κι αν κάνει».

Χαρακτήρισε υποκριτική και επικοινωνιακή στάση την «ανακοίνωση μέτρων διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών, για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα βόλεϊ», τονίζοντας ότι «το μέτρο αυτό είναι ξεκάθαρη αποδοχή αποτυχίας εδώ και 4,5 χρόνια».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει και πως τιμωρεί τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους καθώς η Πολιτεία δεν μπορεί να εντοπίσει «κάποια περιθωριακά και εγκληματικά στοιχεία». Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτό το τμήμα του νομοσχεδίου.

Αντίθετα είπε ότι «συμφωνούμε με λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV, και η είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση», επισημαίνοντας ότι «πολλά από αυτά ήταν νομοθετημένα και δεν τα υλοποιήσατε».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις μετά από τραγικά γεγονότα αλλά οι πολίτες βλέπουν ότι «δεν κάνετε τίποτα». «Η επαναλαμβανόμενη νομοθέτηση αποτελεί ομολογία αποτυχίας τής κυβέρνησης», είπε.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε συνέντευξη ότι διαφωνεί με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα και πως τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ. Σημείωσε ότι «σε ένα νομοσχέδιο διαφωνεί ο Χρυσοχοΐδης, σε άλλο ο Βορίδης, σε άλλο το μισό υπουργικό συμβούλιο. Τελικά υπάρχει κυβερνητική σ συνοχή;».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τής κυβέρνησης από το 2019 και τα θύματα που παρόλα αυτά υπήρξαν έκτοτε έως σήμερα που «συζητούμε άλλο ένα νομοσχέδιο τής κυβέρνησης με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη». «Και οι τρεις νόμοι που πέρασε από τη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν απέτρεψαν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Πέρα από το ότι δεν εφαρμόστηκαν», είπε.

Ο κ. Φάμελλος στάθηκε και σε επιπλέον αρνητικά, όπως είπε, άρθρα του νομοσχεδίου, όπως τη μείωση των τακτικών μελών της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ) και την κατάργηση διατάξεων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «που προέβλεπαν διοικητικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των μέσων μΜαζικής ενημέρωσης σε περιπτώσεις υποκίνησης, ενθάρρυνσης φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και στο διαδίκτυο» και πως την ώρα που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο η κυβέρνηση εξαιρεί από τον γενικό κανόνα και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τυχαίνει να είναι και μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ. Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί η ευθύνη για τη διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης ανωνύμων εταιρειών να βαρύνει την Αστυνομία. «Εξυπηρετείτε τις ΠΑΕ και μεταφέρετε στην Αστυνομία την ευθύνη», σημείωσε.

Παράλληλα κατέθεσε μέρος των προτάσεων των εκπροσώπων της ΕΛΑΣ: Απαγόρευση εκπροσώπησης παραβατών οπαδών από τους νομικούς συμβούλους των Αθλητικών Σωματείων και Εταιρειών. Απαγόρευση διάθεσης πακέτων εισιτηρίων από τα Σωματεία/Εταιρείες σε αθλητικούς συνδέσμους. Επιστροφή του πλήρους τιμήματος των εισιτηρίων διαρκείας μετά από ποινή κεκλεισμένων των θυρών. Επαναφορά τής οικογενειακής κερκίδας. Τόνισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταδιακή απεμπλοκή της Αστυνομίας από τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και η ευθύνη της ασφαλούς διεξαγωγής μίας αθλητικής αναμέτρησης να ανήκει στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες. Επιπλέον χαρακτήρισε αρνητική τη διάταξη που «ανοίγει τον δρόμο στην εμπορική και όχι στην αθλητική χρήση» του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει θετικά προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα, καθώς αύριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ζήτησε το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει τις δύο προτάσεις που έχει καταθέσει η δομή «1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ» τόσο για τον ορισμό της 1ης Φεβρουαρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου, όσο και για το 14ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή διαδραστικού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που κατέθεσε προς έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Στοκχόλμη: Συναγερμός στην πρεσβεία του Ισραήλ για εκρηκτικό μηχανισμό

Loading